ГЕРБ ще отложи предложените спорни промени за пенсионните осигуровки, които не получават одобрението на коалиционния партньор Реформаторски блок, както и на подкрепящите правителството Патриотичен фронт и АБВ, съобщи БНР.

Решението изненадващо е било съобщено от шефа на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов тази сутрин по време на председателски съвет.

От него недоволен е останал финансовият министър Владислав Горанов, който е обявил, че ще говори с премиера Бойко Борисов промените да не се отлагат. Според източници в управляващите партии, и в момента споровете продължават. Горанов не отстъпвал от позицията си предложените поправки да се гласуват.

Докато са обсъждали приемането на стратегията за съдебната реформа, Цветанов заявил, че се отлагат до март всички текстове за прехвърлянето на пенсионни осигуровки в Националния осигурителен институт (НОИ). Те трябваше да бъдат гласувани днес или утре на второ четене в пленарна зала.

Засега няма коментари и потвърждения от председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която придвижва поправките.

В парламента започна среща между финансовия министър Владислав Горанов и групата на Реформаторския блок. След нея се очаква да стане ясно окончателно дали предложените промени се отлагат.

Междувременно депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров написа в провифала си във Facebook: "Очертава се важна победа - ГЕРБ са на път да отложат промените, касаещи частните пенсионни фондове. Разумът започва да надделява, всички мерки за промяна на пенсионната система ще се обсъждат до март месец.

В становище, разпространено по-рано днес, президентът Росен Плевнелиев призова спорните поправки да бъдат отложени с три месеца.

Новината се отрази положително и на Българска фондова борса. След като вчера основният индекс SOFIX падна с близо 2%, днес индикаторът нараства с над 1%. Повишението при другия основен индекс - BGBX40, също е от над 1%.

Към 11.30 часа акциите на Химимпорт и Централна кооперативна банка поскъпват с 5.27% и 6.05% до 1.87 лв. и 1.18 лв., респективно. Ръстът при Неохим е от над 8% до 39 лв. за акция, а книжата на Доверие Обединен Холдинг бележат близо 8% ръст в цената до 1.01 лв. за брой.

Повишението при Зърнени храни България е от 5.69% до 0.53 лв. за акция.