Разпродажбите са налице в края на годината, но януари е традиционно далеч по-подходящ за осъществяването на определени покупки. Ето някои от нещата, които се очаква да са по-изгодни през следващия месец:

Зимни дрехи, обувки и аксесоари

След преминаването на новогодишните празници, частичните намаления, на които се радваха зимните дрехи и обувки, се увеличават и достигат границите до 70%.

Януари е най-добрият месец да се сдобиете с тези стоки на възможно най-ниски цени през годината.

Имоти

След известното посъживяване на имотния пазар, след разблокирането на депозитите от КТБ в началото на този месец, януари най-вероятно ще е по-добър месец за осъществяване на покупка на имот.

Първоначалният ентусиазъм ще е поотшумял и продавачите с непродадени имоти най-вероятно ще са далеч по-склонни към отстъпки и доближаване на цените към тези, изисквани от купувачите, в традиционно слабия за пазара първи месец на годината.

Таблети и смартфони

Тези, които са пропуснали да се сдобият с нов смартфон или таблет по Коледа и Нова Година, най-вероятно ще могат да се възползват от по-добри цени и оферти през първия месец на годината.

Традиционно водещите производители започват с представянето на новите си модели на изложението за потребителска електроника в началото на януари в Лас Вегас.

Това означава намаляване на цените на вече „старите модели“, или придобиване на последния писък на технологиите само месец след коледните празници.

Лаптопи

По време на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас Intel се очаква да представи чипа си от пето поколение - Broadwell. Новият процесор ще се отличава със значително по-малък разход на енергия.

Това означава само едно – по-нататъшни отстъпки на лаптопите с чиповете от четвърто поколение Core i5, както и нови отстъпки на лаптопите от предходно поколение Haswell, които най-вероятно вече няма да се произвеждат.

Коледни и новогодишни стоки

Големите търговски вериги ще се опитат да се отърват от останалите им хранителни и друг вид стоки, свързани с коледните и новогодишните празници, като ще ги предложат със сериозни отстъпки.

Може би януари е не лош момент да се запасите с шоколадови, алкохолни и други изделия, които се предлагат със сериозни намаления.

Мебели

Повечето големи производители представят новите си колекции през февруари и затова са склонни да направят сериозни отстъпки и да разчистят складовите си през традиционно слабия за тях пръв месец на годината.

Слабото търсене на тези стоки в първия месец от годината, след като потребителите са разходвали по-голяма част от спестяванията си за празнуване, кара производителите да правят сериозни отстъпки до 70%.

Подаръци за Свети Валентин

Коледните и новогодишните празници са отминали и производителите на бижута, часовници и аксесоари са склонни за повече отстъпки предвид на слабия интерес към тях през първия месец на годината.

Затова е добре да помислите за подарък за „любимия“ за предстоящия „Ден на влюбените“ през януари. Традиционно в началото на февруари отстъпките отново ще изчезнат предвид на предстоящия празник.

Круиз на Карибите

Запълването на свободните места за круизите през януари е довело до сериозно понижение в цените, често до отстъпки от над 50%. Понижение се очаква да регистрират и цените на самолетните билети, като все повече нискобюджетни компании добавят към полетите си карибските дестинации.

Спадът в цените на самолетните билети най-вероятно ще се подсили и следствие на ниските цени на петрола, който се търгува при близо петгодишно дъно.