Алишер Усманов вече не е най-богатия руснак, след като през миналата година е изгубил 4.5 млрд. долара от състоянието си, според Wealth-X.

Богатството на oснователя на USM Holdings и съсобственик на английския футболен клуб Арсенал е намаляло с 25% от началото на конфликта в Украйна през март до декември, като в момента възлиза на малко под 14 млрд. долара, в сравнение с 18.3 млрд. долара в началото на 2014 г.

Виктор Векселберг, съосновател на конгломерата Renova, вече оглавява класацията на най-богатите руснаци с нетно състояние в размер на 14.7 млрд. долара. Роденият в Украйна бизнесмeн, бе класиран на 63-о място в класацията на милиардерите на Fofbes за 2014 г. Той е изгубил едва 200 млн. долара в периода март-декември 2014 г.

В същото време състоянието на олигарха Михаил Фридман се е стопило с 2.7 млрд. долара, или 18%. Фридман е основен акционер в Alfa Group, един от най-големите руски финансово-промишлени консорциуми.

Вижте още: Алишер Усманов с 500% доходност от инвестиция в Alibaba

Тримата са сред петте най-богати в класацията на Wealth-X. Богатството им се свива на фона на падащите цени на петрола, обезценяването на рублата и нарастващите лихви.

Състоянието на двама от руските милиардери в класацията на Waleth-X нараства през миналата година.

Роман Абрамович, собственик на инвестиционната компания Millhouse и на английския футболен клуб Челси, е забогатял със 100 млн. долара, като общото му състояние възлиза на 12.7 млрд. долара.

"Богатството на Абрамович не е пострадало от санкциите и поевтиняването на рублата, тъй като по-голяма част от активите му са свързани с компании извън Русия," казват от Wealth-X.

Най-големият печеливш е Алексей Мордашов, главен изпълнителен директор на Severstal. Неговото богатство е нараснало с 1.6 млрд. долара или близо 16%.