Един от двамата братя, заподозрени в убийството на 12 души при атентата срещу френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo, е бил Йемен през 2011 г., за да се обучава с местния клон на „Ал Кайда“, съобщиха близки до разследването американски и европейски източници, цитирани от Reuters.

Според източниците 34-годишният Саид Куаши е прекарал няколко месеца в Йемен, където се е обучавал с „Ал Кайда на Арабския полуостров“ (АКАП).

Йеменски официален представител заяви, че правителството е запознато с възможността да има връзка между Саид Куаши и АКАП и води проверки по нея.

След като Саид се завърнал във Франция, той и брат му Шериф се въздържали от дейности, които биха привлекли вниманието на френските сили на реда или разузнавателни агенции.

В месеците преди нападението от сряда двамата мъже не са били третирани като приоритетни цели от френските агенции за борба с тероризма.

Саид и Шериф Кауши са фигурирали и в американския „черен списък“ на лица, свързани с тероризма, съобщава служител на разузнаването на САЩ пред телевизионния канал Ей Би Си.

Поради тази причина например двамата не са могли да пътуват до САЩ със самолет, пише БТА.

Сега братята Куаши се издирват в Северна Франция. В операцията участват над 80 хил. души.