Дубай е най-бързо растящият град в света. В края на 60-те е представлявал няколко сгради в пустинята, а днес, само 50 по-години по-късно, е огромен град с небостъргачи и развиващ едни от най-луксозните проекти в света.

Вижте няколко интересни факта за Дубай, които може би не знаете:

Престъпността е 0%

Градът се ръководи по стриктните мюсюлмански закони.

По-голямата част от населението са имигранти, които знаят, че за най-малкото провинение могат да бъдат арестувани и депортирани.

Вижте още: Суперколите на полицията в Дубай

Шейх Мохамед бин Рашид Ак Мактум държи на реда и сигурността. Полицията има висок бюджет и може да видите полицейски коли, които струват колкото къщи - Ferrari за 500 000 долара, Lamborghinis за 400 000 долара и дори Ashton Martin за 1.79 млн. долара.

83% от населението са имигранти

Повечето от работниците, които строят небостъргачите на Дубай са дошли от Индия, Пакистан и Бангладеш. Те са около 50% от населението. Има още 23% работещи в Дубай, дошли от други държави.

Знаете ли, че: Дубай вече е част от Google Street View

Класовото разделение е огромно. Много от строителните работници живеят при ужасни условия и работят за мизерни надници.

В Дубай дълговете не се толерират

В Дубай не се допуска жителите да натрупват дълг.

Ако пропуснете задължения по кредитните си карти, може да ви депортират. Много новодошли работници се изкушават и живеят над възможностите си, в резултат на което, биват изпращани у дома преждевременно. Това е една от причините тук да има изоставени луксозни коли по паркингите – те най-вероятно принадлежат на чужденци, които не са успели да ги изплатят и са се върнали в родината си.

Всичко в Дубай трябва да бъде охлаждано

Ако не бяха модерните климатици, Дубай нямаше да може да се разраства сред пустинята. Температурите тук често достигат 45 градуса по Целзий. Хората в модерните офиси със стъклени фасади щяха да се изпържат, ако климатиците им не работеха нон-стоп.

Строителните инженери инсталират в сградите модерни вертикални охлаждащи системи, които ползват мощни помпи и разпръскват вода за охлаждане.

Дубай е най-бързо растящият град в света

20% от всички строителни кранове в света в момента се намират в Дубай.

Метрото на Дубай бе завършено през 2009 година и има 42 станции. То бе построено за шокиращите 18 месеца!

В Дубай няма стандартна адресна система

Тъй като Дубай расте с ужасна скорост, няма стандартна адресна система.

Още: Какво можем да видим в Дубай (снимки)

Вместо адрес, на пощенските пратки има място за карта, или за описване на инструкции като „след бялата джамия тръгнете по първата пряка в ляво. Къщата е тази със златната врата“.

Чужденците, които пристигат в града, биват съветвани да носят карта, на която да покажат нагледно на таксиметровия шофьор къде искат да отидат.

Надбягването на камили, яздени от роботи е популярен спорт

Така както в Европа гледат футбол, а в Канада хокей, дубайците гледат надбягване с камили.

Камилите традиционно се яздят от деца (заради ниското им тегло), но това е поставило доста проблеми с нелегален трафик на деца (с цел използването им като жокеи). Решението, което се налага в последно време е камилите да бъдат яздени от малки роботи. Те струват между 300 и 10 000 долара.

Дубай строи град в града

Дубай строи град с контрол на климата, който ще бъде с територия равна на 2.25 пъти тази на Монако. В него ще има алеи, охладени с климатици, така че жителите да се придвижват комфортно от една сграда в друга.

Четете още: 10 най-скъпи неща в Дубай

Дубай иска да бъде най-най-най във всичко

Тук се намира може би най-луксозният хотел в света – Бурж Ал Араб. Той е със седем звезди. Никой без резервация не може да влезе. 39% от него е празно място, съществуващо просто за величие.

Още: 6 неща, които Дубай прави преди всички други

В Дубай се намира най-високата сграда в света – Бурж Халифа, която се вижда от 95 км и има 163 етажа.

Тук се намира най-големият мол в света и най-големият ски курорт на закрито (да, има такъв).

Извънбрачният секс е забранен

Да, това е престъпление, за което могат да ви арестуват и депортират.

Освен това, са забранени неща като целувки и държане на ръце на обществено място.

Имайте предвид, че в съда в Дубай думата на мъжа е по-силна от тази на жената. За това е изключително трудно да се подаде жалба за изнасилване – показаният на жената просто не биват зачитани.