В продължение на десетилетия Самюел Так Лий изгражда огромната си имотна империя, която го прави един от най-богатите хора в Хонконг. Сега, след като вече е успял, той помага и на други да последват неговия път, като подкрепя учебните заведения, в които е учил.

В четвъртък Масачузетският технологичен институт (MIT) обяви че е получил дарение от 118 млн. долара от Лий. Сумата, която е една от най-големите, дарявани в историята на университета, ще бъде използвана за създаването на „лаборатория” за предприемачество в недвижими имоти с насоченост Китай.

Подаръкът също така ще бъде използван за финансирането на американски и международни студенти, за проучвания в сферата на устойчивото развитие на недвижимите имоти.

“Това е период на огромна промяна и възможност за предприемачите в Китай и по света,” се казва в изявление на Лий. “Култивирайки една дългосрочна перспектива, професионалистите в сферата на недвижимите имоти могат да създават още по-голяма стойност за себе си и за обществото въз основа на отговорните и устойчиви стратегии.”

Лий е на 19-о място в последната класация на най-богатите хора в Хонконг. Въпреки че рядко говори пред медиите, за него е известно, че в миналото е правил множество дарения, без да ги обявява. Едно от малкото, които бяха обявени публично, са 9 млн. долара дарени на хонконгско училище през 2007 г.

Вижте още: Най-добрите университети в света за 2014 г.

Самият Лий е учил в това училище в периода 1951 – 1958 г. След това получава две дипломи от MIT – бакалавърска през 1962 г. и магистърска през 1964 г. След като завършва обучението си той се завръща в Хонконг, за да се присъедини към Prudential Enterprise, имотната компания основана от неговия баща и от негов братовчед.

Най-известната придобивка на Лий е закупуването на лондонското Langham Estate за 75 млн. долара през 1994 г. От тогава той е разширил имота си до около 14 акра между кварталите Сохо и Мейфеър.

Неговият син Самартър Ли следва стъпките на баща си и строи сгради в Япония.

През 2012 г. съдът определи бащата и синът да платят 160 млн. долара на бившата съпруга на Ли като част от техния развод. По-късно обаче апелативен съд намали сумата на 53 млн. долара.