Гангкар Пуенсум е най-високата планина в Бутан - 7570 м. Тя може да се похвали с 40-ия по височина връх в света.

Колкото и изненадващо да звучи, Гангкар Пуенсум все още остава непокорена, особено когато на повечето върхове в Хималаите човешки крак е стъпил още преди десетилетия.

Вижте още: Най-неизследваните места на Земята

Гангкар Пуенсум се намира на границата на Бутан и Тибет, въпреки че точната гранична линия се оспорва. Китайските карти поставят границата на върха, докато другите източници смятат, че той се намира изцяло в Бутан.

Първите карти на планината са толкова удивително неточни, че първият опит тя да бъде покорена започва с това, че алпинистите първоначално не успяват да я открият.

Между 1985 г. и 1986 г. са правени четири опита за покоряване на Гангкар Пуенсум, но всички завършват с неуспех. През 1994 г. правителството на Бутан забранява катеренето на планини, по-високи от 6000 м, от уважение към местните духовни убеждения, а от 2004 г. алпинизъм в страната е забранен напълно.

През 1998 г. японска експедиция получава разрешение от Китайската асоциация на алпинизма да изкачи Гангкар Пуенсум северно от Бутан - от тибетска страна. Но граничният спор с Бутан води до отмяна на разрешението.