Министър-председателят Бойко Борисов се включи в Републиканския марш в Париж, който беше отговорът на световната общност на терористичните нападения във френската столица през тази седмица.

С присъствието си на шествието премиерът изрази солидарността на България с френския народ и принадлежността на страната ни към общността на държавите, за които свободата и демокрацията са висши ценности.

Преди да се включи в похода, премиерът Борисов участва в среща в Елисейския дворец, където беше посрещнат лично от домакина й - президента на Френската република Франсоа Оланд.

На срещата присъстваха близо 50 държавни и правителствени ръководители, сред които германският канцлер Ангела Меркел, министър-председателите на Великобритания, Италия, Испания, Турция, Израел и др., както и председателите на основните европейски институции.

Над 1 млн. души се включиха в днешния Марш на солидарността в памет на 17-те жертви на терористичните атаки, които потопиха Франция в скръб. Многохилядни митинги на солидарност се проведоха в същото време и в десетки градове из Европа.

Походът в Париж все още продължава. "Площадът на свободата на словото" не побра множеството хора. Дошлите издигнаха лозунга "Аз съм Шарли", други държат плакати "Развейте химикалките си", "Свобода на словото", посочва Дарик радио.

На първа линия на площада бяха оцелелите редактори от Charlie Ebdo, близки на загиналите карикатуристи и журналисти, разстреляни в редакцията на сатиричното издание.

Световните лидери, хванали се ръка за ръка, бяха посрещнати с овации от множеството, след което последва минута мълчание за жертвите.

Днес Париж е столицата на света, заяви по-рано президентът на Френската република Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец.

Цялата страна ще се извиси към най-доброто, добави държавният глава по повод марша, който е в отговор на кървавите джихадистки атаки, отнели живота на 17 души във Франция и предизвикали шок в света.