Мултимилионер от Хонконг Хироши Хориике се оплака пред New York Times, че имотен брокер го е излъгал за големината на имота му. Той си купил къща за 12.5 млн. долара, за която брокерът му казал, че е най-голямата в Малибу и има площ 1400 кв. метра.

Впоследствие разбрал, че площта е около 900 кв. метра и домът далеч не е най-големия в района.

„Не харесвам къщата ми. Тази случка разби сърцето ми и вярата ми в американския народ. Преди мислех, че всичко тук е красиво, но сега не е така“, казва той пред NY Times.

В момента милионерът съди имотната компания Coldwell Banker.

Те му показали почти 80 имота, преди той да направи решението си.

През 2009 година, обаче, Хориике извикал строителна фирма, за да добави още една стая към дома му и от нея разбрал, че площта му е много по-малка, отколкото той си мислел.

От Times коментират, че ако милионерът не беше платил в кеш, а беше поискал ипотека от банка, те щяха да изпратят оценител и лъжата да лъсне. Тъй като той платил в брой, обаче, размерът на имота не е бил проверяван.

Хориике в момента съди имотна компания Coldwell Banker и брокерът Крис Кортацо, като иска обезщетение от 5 млн. долара.

Въпросният брокер вече има подобни проблеми. Установени са обяви, при които площта, която той рекламира, се оказва значително под тази, която е записана за съответния имот в общината.

Брокерът Кортацо е продал имоти за 2 млрд. долара в последните 15 години, като след неговите клиенти са звезди като Памела Андерсън, Кид Рок и др.

На първа инстанция Хориико не успя да осъди Кортацо, тъй като в договора е имало дисклеймър с малки букви, които обясняват, че данните за площта са по информация на архитект. Сега случаят е отнесен към върховния съд в Калифорния, който трябва да се произнесе до края на годината, а измаменият милионер се жалва в медиите.