България няма да предаде на Париж арестувания у нас 29-годишен хаитянин с френски паспорт Фриц Жоли Жоашен. Това разпореди Хасковският окръжен съд.

Това обаче се отнася само по едната заповед за арест срещу Жоашен, който потвърди индиректно в предишно заседание на Темида, че е приятел с окървавилите френската столица братя Саид и Шериф Куаши, съобщи "Труд".

С Шериф Куаши Жоашен се срещал няколко пъти преди да напусне Франция. Самият Жоашен се съгласи доброволно да бъде екстрадиран. Зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова заяви пред Темида, че не поддържа искането за екстрадирането на Жоашен.

Според мотивите на магистратите, престъплението, че взел детето си и го отвел зад граница, е наказуемо по френските, но не и по нашите закони.

В петък магистратите разгледаха по същество двете европейски заповеди за арест, издадени за Фриц Жоли Жоашен. Първата от тях е по жалба на съпругата му от тунизийски произход Зайнем Сиоар.

Тя сигнализирала в края на м.г., че мъжът й се опитва да изведе през Турция в Сирия 3-годишния им син Абделрахман. Там, според френските разследващи, детето трябвало да бъде обучавано в радикален ислям.

Рано сутринта на 1 януари т.г. Фриц Жоли бе задържан на граничния пункт "Капитан Андреево", припомня БГНЕС.

По втората европейска заповед за екстрадирането на Жоашен, заради подготовката на касапницата в Charlie Hebdo, съдът започна да заседава в 15 часа. Ако французинът не промени становището си, магистратите ще се произнесат следващата седмица.

Тогава изтича предвиденият от закона 3-дневен срок, през който задържаният има право да направи писмен отказ от заявлението си, че е съгласен доброволно да бъде предаден на френските власти.

В съдебната зала Жоашен бе охраняван от 7 полицаи с бронежилетки, а палатата на Tемида бе пълна с репортери от международни агенции и тв екип от Румъния. Фриц Жоли Жоашен отказа да дава изявления, но отрони, че не се чувства виновен за нищо.

В началото на първото заседание той дори започна да проявява капризи и поиска смяна на преводачката си, която му превеждаше перфектно и в предишното му явяване пред Темида. "Искам да ми превежда мъж, не я разбирам добре", увърташе 29-годишният мъж. Съдът обаче отхвърли това искане.