Международната рейтингова агенция Fitch понижи прогнозата си по кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна" на "негативна".

"Текущият период на политическа неопределеност води до увеличаване рисковете за кредитоспособността на Гърция като официално финансиране и е възможно откритият достъп до пазара да бъде отложен с няколко месеца", се казва в изявление на Fitch. Въпреки понижената прогноза кредитният рейтинг на Атина остава непроменен - на ниво "В".

Междувременно, две банки от топ 4 на Гърция - Eurobank и Alphabank, поискаха спешна помощ от Централната банка заради недостиг на ликвидни средства във връзка с възможността за предсрочните избори. Евентуална победа за партия СИРИЗА, настояваща за строги икономии, може да предизвика масово теглене на средства от гръцките банки, което застрашава мястото на страната в еврозоната.

Бюджетният дефицит на страната през 2014 г. се съкрати с 33,1% - до 3,6 млрд. евро. През последната седмица обаче в гръцките медии се появиха публикации за отлив на депозитите от редица банки. Става въпрос за 2,5 млрд. евро, най-вероятно във връзка с плащането на данъци, които се изчисляват на 1,6 млрд. евро.

Централната банка на Гърция побърза да обяви, че "ситуацията е под контрол". "Следим внимателно ситуацията съвместно с Европейската централна банка и се намесваме когато и където е необходимо. Публикациите в медиите не отговарят на действителността", заявиха от Централната банка, съобщава БГНЕС.