Ако наскоро сте търсили имот под наем, най-вероятно сте се сблъскали с един странен феномен на нашия пазар – изобилието от фалшиви обяви.

Защо има фалшиви обяви?

Не всички, но много от агенциите качват обяви на отлично изглеждащи апартаменти с по-нисък наем от обичайното за пазара. Целта е вие да се обадите точно на тази агенция, а не на друга.

Когато го направите, те ще ви кажат, че апартаментът е „току-що отдаден от колегата“, но ще запишат какво търсите и ще ви звъннат с друга оферта.

Другата оферта, естествено, ще бъде на „малко по-висока ценичка“, но пък те вече имат вашия телефонен номер и са ви „откраднали“ като клиент.

Колкото повече агенции се стремят да привличат клиенти по този начин, толкова повече фалшивите обяви наводняват пазара.

Тази практика вече работи и в ущърб на самите брокери, които са принудени всеки ден да обясняват на клиентите си, че хубав 3-стаен апартамент в Лозенец за 500 лева не може да се намери, дори и тяхната агенция да е пуснала 10 такива обяви този месец.

За да не си губите времето – вижте един сигурен начин за разпознаване на фалшива обява.

Истинските обяви съдържат доста информация за имота, като разпределение на стаите, мебелировка, локация и т.н.

Фалшивите са само от едно-две изречения, в които присъства фразата „само за частни лица. Оферта номер ...“

Видите ли, че една обява е „само за ч.л.“, бъдете сигурни че е фалшива. В момента, в който съобщите на вашия брокер, че се обаждате за нея, той ще ви каже, че „ще провери дали апартаментът е свободен и ще ви се обади.“

След това ще ви звънне, за да ви съобщи, че току-що е капариран и ще ви предложи „нещо друго“.

Понякога агенциите работят заедно - ако една има клиент, а друга предлага подходящ апартамент, двете се свързат и едната взема комисион от едната страна, а другата от другата. Предупреждението „само за частни лица“ казва на останалите агенции "Не ни звънете за тази обява". Ясно е защо.

Класически пример за текст от фалшива обява:

Текстът е само от едно изречение и е за „частни лица“.

Пример за текст от истинска обява:

Дава се информация за имота, разпределение, допълнителни условия, рекламира се локацията.