Знаете ли защо шофирането е по-безопасно от работата с компютър?

Защото, докато повечето шофьори не бъркат ежедневно под капака на автомобилите си, всеки един от нас инсталира програми на своя компютър, без да има необходимата квалификация.

Колко непознати програми инсталирахте днес, за да изгледате само един клип?

За съжаление, както вие, така и създателите на компютърни вируси имат отговор на този въпрос.

Каквито и антивирусни програми да използвате, никоя от тях не може да ви даде 100% сигурност, предупреждава експертът от българската компания за компютърно обслужване XYZ (www.xyz.bg) Димитър Чобанов.

По какъв начин можете да сведете до минимум податливостта на вашия компютър на атаки?

Устройствата, с които работим, ежедневно са под прицела на хакери и неограничен брой зловреден софтуер. Тяхната цел са вашите лични данни и фирмени тайни. Понякога същите тези хакери могат да поискат дори откуп, за да възвърнат достъпа ви до „заключени“ на собствения ви компютър документи.

За да се предпазите от всичко това, е важно да въведете фирмена политика за компютърна сигурност, съветва Чобанов собствениците на фирми.

На първо място, изгответе списък със задълженията на всеки служител. Спрямо нуждите на всеки един, преценете какъв трябва да бъде индивидуалният му достъп до програми.

Инсталирайте само тези програми и ограничете правата на потребителите така, че да не могат да инсталират софтуер, различен от предварително одобрения от вас. По този начин не само ще намалите опасността от атаки, но и ще минимизирате риска от човешка грешка.

Задължително поговорете с подчинените си и им разяснете нуждата от подобни мерки, съветва Чобанов. Независимо от това колко старателно човек се отнася към работата си, грешки винаги могат да бъдат допуснати, а те често водят до сериозни проблеми за компютърния софтуер.

Въведете някои прости правила - да не се пренася информация от лични на служебни компютри с преносими устройства; да не се отварят съмнителни писма в електронната поща; да се инсталира антивирусен софтуер и др.

Всички тези мерки могат да ви помогнат да повишите защитата на вашите компютри над 90%. Това не е никак малко, на фона на огромните загуби на време, нерви и пари, до които водят зловредният софтуер и хакерските атаки.