Банките все още са предпочитаното място за спестяванията на американците, но 29% от тях споделят, че държат поне част от тях в брой и монети, според ново проучване на American Express сред 1 820 американци.

От хората, които държат част от спестяванията в кеш, 53% твърдят, че ги крият на тайни места.

Представителите на т. нар. поколение Y, или американците, родени между 1977 г. и 2000 г., са по-склонни да крият пари под дюшека, като 67% от разполагащите със спестявания в брой твърдят, че не ги държат в банки.

Според проучването на American Express един на всеки 4 потребители очаква спешна финансова нужда през тази година, а кътането на пари вкъщи може да е един от начините, по които хората се подготвят за това.

От AmEx не са питали къде по-конкретно домакинствата крият парите си, но през 2012 г. проучване на Marist College сред 1 080 американци показа, че най-популярното място, посочено от 27% от участниците, е фризерът.

Малко по-малко от 20% от американците крият пари в чекмеджето с чорапите, докато 11% ги слагат под матрака, а 10% ги кътат в буркани за лакомства. Други 9% крият парите си на други места в дома си.

Вижте още: Къде не си струва да крием ценности?

Държането на големи количества пари у дома обаче е нещо, която ужасява експертите по лични финанси. "Няма как да не го одобрявам повече," казва Грег Макбрайд, старши финансов анализатор в Bankrate.com. "Това е рецепта за проблеми."

Това е така, защото тези средства нямат същата защита както депозитите, които до определена сума са гарантирани от държавата. "Държането на пари у дома ви поставя под огромен риск от кражба или загубата им заради пожар или някакво друго непредвидено събитие," казва той.

Има доста стряскащи истории, като тази за жената от Израел, която през 2009 г. сменила стария матрак на майка си, след което разбрала, че там били скрити спестявания й в размер на около 1 млн. долара.

Мъж в щата Илинойс пък бе дарил погрешка костюм с 13 000 долара, скрити в един от джобовете му.