Много общини в Южна и Източна България продължават да са в бедствено положение след пороите и ураганните ветрове, обхванали през уикенда страната.

Най-критични са точките Смолян и Девин. Бедственото положение в област Смолян остава. Заради валежите река Черна излезе от коритото си на няколко места в града.

Армията се включи в спасителните операции в Смолян. Най-засегнат е квартал "Устово", но няма опасност за хората. В областта има десетки наводнени сгради.Тежка е ситуацията и в Девин, и в Кърджали.

Нощта е преминала спокойно в Смолян, нивото на река Черна значително спада, съобщават БНТ и Дарик радио.

В областта няма преливащи язовири. По превантивни мерки продължава изпускането на вода и от язовира в Златоград, и от язовира Цанков камък.

По думите на военния министър Николай Ненчев цялата армия е готова да помага при нужда. Доста доброволци помагат на място. Бедственото положение обаче остава заради прогнозите за валежи.

Частично бедствено положение е обявено в област Добрич. Тежка е ситуацията в Провадия и Дългопол.

Областният управител на Провадия даде разрешение за умишлено скъсване на дигите на два язовира в общината, защото е имало непосредствена опасност за населените места.

В Бургас – силни ветрове, улици и мазета са наводнени. Бедствено положение е обявено в най-засегнатите квартали “Лозово” и “Долно Езорово”, където са наводнени около 70 къщи.