Каналът Елблаг е на 150 години. Със своите над 80 км дължина, това е най-дългият плавателен канал, който все още се използва в Полша.

Това е и един от най-интересните канали в Европа. Уникалността му произтича от избора за справяне с особено труден участък от маршрута, където нивото на водата се покачва със 100 метра.

Тази точка се намира между две езера, на разстояние от около 10 км. Тъй като разликата във височината е твърде голяма, инженерите, построили канала, са решили да извадят лодките от водата и да ги превозят по суша.

За тази цел са изградени два релсови пътя, по които се превозват лодките. Още във водата те се качват на специални платформи, които отново потъват във водата в другия край на наклона.

Вижте още: 5 изоставени чудеса на Китай

Цялата система се управлява от водна енергия. Тя е оценена като едно от най-значимите хидротехнически постижения в страната.

Каналът е определен за едно от седемте чудеса на Полша име и е вписан в ЮНЕСКО като паметник на световната култура.

Елблаг обаче не е първият канал в света, който използва подобна система. Морис Гранде, в северната част на Ню Джърси в САЩ, е първият, който я прилага, а идеята е разработена от професор от Колумбийския университет.

Каналът е построен 13 години преди изграждането на полското чудо.