Правителството на Гърция предлага, вместо да се отписва дълга на страната, замяната на държавни облигации за нови.

"Ние не искаме номинално отписване на дълга. Нашето предложение е за намаляване на дълга чрез замяната на държавните облигации с нови такива", заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за Financial Times.

"Новите облигации ще бъдат емитирани в два вида. Първият тип ще бъде свързан с развитието на икономиката, а вторите ще бъдат без дата за погасяване. Първите ще заменят кредитите, отпуснати на Гърция от страните от еврозоната, а вторият тип ще ги държи Европейската централна банка".

"Предлагаме този вариант вместо "подстригване" на дълга, против което възразиха Германия и други европейски страни. Наясно сме, че в тези страни е налице скептицизъм към стратегията на новото гръцко правителство по отношение на решаване на проблема с дълга и завършване на политиката на жестоки икономии".

Според Варуфакис европейските партньори трябва да помогнат на новото гръцко правителство да реформира страната и да му дадат известно финансово пространство, за да извърши тези реформи, посочва БГНЕС.

"В противен случай Гърция ще продължи да се задушава и ще се превърне в деформирана, вместо в реформирана страна", каза още той и поясни, че СИРИЗА е единствената гръцка партия, която никога не е била финансирана от олигарсите.

Варуфакис съобщи и че кабинетът на Алексис Ципрас планира да започне борба с богатите, които крият данъци, като планира профицит в размер на 1% до 1.5% от брутния вътрешен продукт, даже ако това означава, че правителството на СИРИЗА няма да изпълни предизборните си обещания за социалните разходи.