Дълги опашки от желаещи да участват в програмата на правителството за безплатно саниране на апартаменти се извиха пред кметствата в цяла България. В община Благоевград вече има създадени 15 сдружения, които ще кандидатстват, а в момента се обработват данните на още 30 кооперации.

8 заявления вече са подадени и в Монтана, където само на първата разяснителна среща са дошли над 150 души. А в Добрич, например, всеки ден на гишетата има по 15-20 запитвания за програмата.

От няколко седмици народни представители от ГЕРБ, както и кметове, активно разясняват програмата, както и нужните документи и действия, които собствениците на апартаменти трябва да предприемат, за да се възползват от безплатното саниране.

Пред тях обаче седят няколко проблема, жалват се те. Единият от тях е процедурата, по която се кандидатства, и нужната документация. Затова от Брезник, например, са си наели адвокат, който да им движи делата.

Жителите там прочели, че първите подали документи ще са и първи по право за ремонтите. И затова наели юриста, който бързо да се справи с документацията. Самата процедура се обяснява непрекъснато по места от кметовете и депутатите.

В Благоевград обаче се опитват да решат проблема и по друг начин - образец на заявлението ще бъде на разположение на гражданите в Културно-информационния център, в Областния информационен център, на табло в общината и дори и на facebook страницата на Благоевград.

Кметове от цяла България пък се ангажират да помагат с намирането на собственици на апартаменти, които обаче в момента са в чужбина или в някой друг град в страната. Това става по съвет на регионалния министър Лиляна Павлова.

С тази задача са се наели и домоуправителите, които собственоръчно издирват бившите си съседи и звънят из Франция, Германия и Америка. Трудно се навивали и пенсионери, които не вярвали, че ще им излезе безплатно.

Хората във Велико Търново посочват, че голям плюс при събирането на съгласие е фактът, че държавата реши да издаде безплатно и паспорта за панелните жилища. Тези, които са се колебаели дали да се включат в програмата, склонявали едва когато разберат, че ако сега не се възползват от това, ще се наложи след няколко години да направят за своя сметка паспорта, който излиза между 1000 и 2000 лева.

Освен разяснителните срещи, кметовете по места вече са пуснали и безплатни "горещи" телефони, на които гражданите ще могат да получават информация за цялата процедура. В някои общини като Благоевград, например, срещи с експерти се правят по 3-4 дни в седмицата.

Засега бизнесът е в очакване на старта на програмата и интереса от страна на хората, заявиха собственици на строителни фирми.

Засега обаче хората от бранша отказват коментари, като основно дори изразяват притеснения, че проектът няма да стимулира бизнеса по места.

Собственици на строителни фирми от Добрич изразяват опасения, че чрез обществените поръчки отново ще бъдат наети мастити фирми, а местните биха се уредили с обекти единствено като подизпълнители на ниски цени, което пък ще доведе до понижаване на качеството на работа, защото на практика изпълнителите на обектите ще бъдат принудени да купуват по-нискокачествени материали.

АБВ с рамо за малките общини

АБВ подкрепи публично стартиралата кампания за саниране на жилищните сгради в страната. "Ние одобряваме тази инициатива. Смятаме я за полезна и необходима и се надяваме тази идея да бъде реализирана по най-добрия начин", каза вчера председателят Георги Първанов.

Във връзка с изказаните от някои опозиционни партии съмнения президентът (2002 - 2012 г.) посочи, че може да се измислят контролни механизми по изпълнението на проектите.

"Веднага искам да кажа, че това не отменя необходимостта, както внушават някои определени политически кръгове и институции, от развитието на ядрена енергетика и от развитието на сериозна газопреносна мрежа", отсече той.

Зам.-председателят Румен Петков пък посочи, че парламентарната група на АБВ ще покани на разговор регионалния министър Лиляна Павлова, за да бъдат изчистени всички въпроси около санирането. "Създава се впечатление, че се тръгва към жилищни комплекси в големите градове, където управлява една политическа сила", предупреди той.

И поиска график кога ще бъдат санирани всички блокове в страната. "АБВ е гарантът, че тази политика ще стигне и до малките и средните общини", увери Петков. И посочи, че "не е нормално да се противопоставяш на нещо, което ще е добре за всички".

Решават скоро за остъклените балкони

В Кула хората са притеснени какво ще стане с остъклените им балкони, алармира вчера Илинка Найденова от общината. В нито един от входовете не са остъклени всички тераси. Според тълкуватели на програмата, собствениците ще решат как да постъпят - или всички да остъклят балконите, или никой. Отговор на този въпрос обаче никой не дава, тревожи се общинарката.

Павлова се оплака: Опозицията агитира "против"

"Страх и откровен саботаж". Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова определи атаките на представителите на опозицията срещу кампанията за саниране на старите жилища, посочва вестник "Стандарт".

Те разпространявали всякакви опасения, небивалици и слухове - от опасността да загубят жилището до това да поемат чужди задължения. "Сдруженията се регистрират целево, единствено и само за включване в програмата, и нямат право нито да отнемат, нито да се разпореждат с ничия собственост, нито да погасяват или поемат задължения на физическите лица", разсея тези упорити слухове Павлова.

Фирмите предлагат експресно изпълнение и гаранция от 5 години

Заради огромния интерес и очакваните многобройни поръчки цените за санирането паднаха с до 10%, показа проверка на "Стандарт" в страната. Тъй като изборът за фирма за поставянето на топлоизолация на блоковете ще се извърша чрез обществена поръчка, където критерият обикновено е най-ниска цена, фирмите вече започнаха да пускат намаления.

Така кампанията на правителството ще облагодетелства и собствениците на къщи или блокове с под 36 апартамента, които не отговарят на критериите за безплатно саниране, обясняват собственици на фирми за поставяне на топлоизолация.

Тъй като от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова стана ясно, че няма да се толерира една или две фирми да извършват санирането в един град, конкуренцията между фирмите расте, което пък ги кара да свалят цените, за да получат поръчка.

Павлова разясни още, че в сградите, където има ведомствени жилища или такива на банки, съответните министерства, с помощта на областния управител, или банките трябва да декларират също съгласието си за поставяне на топлоизолация.

"Там, където има търговски обекти и апартаменти с един собственик, той трябва да декларира, че държавната помощ не надвишава 200 000 евро или 396 000 лв., в противен случай ще си плаща сам санирането", припомни регионалният министър.

В случаите, където има входове от блокове, които вече участват в досегашната програма за енергийна ефективност, няма пречка останалите входове да участват за саниране по сегашната програма. В документите обаче това трябва да бъде отбелязано, каза още Лиляна Павлова.

Експертите: Изолация под 10 см няма ефект

Санирането със стиропор по-тънък от десет сантиметра няма почти никакъв изолационен ефект. Това коментираха специалисти от строителния бранш под тепетата. Експертите коментират още, че най-добрите материали са с дебелина поне 10-12 сантиметра, като тук трябва да се гледа най-вече плътността, от която зависи да ни е по-топло през зимата и хладно през лятото.

За предпочитане накрая е да се използва силиконова мазилка, която не се влияе от атмосферните условия и запазва качествата си дълго време. Същото се отнасяло и за мазилката, която се полага накрая, тъй като от нея до голяма степен също зависи крайният резултат. Евтина мазилка не може да запечата добре стените и те ще пропускат повече от външната температура в жилището.

Блокове започнаха да се обединяват

Два блока в Благоевград се обединиха, за да учредят сдружение и да кандидатстват за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Блок 28 в квартал "Струмско" е само с един вход и общо 24 апартамента.

"Тъй като не покриваме изискването за минимум 36 жилища, се обединихме със съседния блок 30, който е с два входа от по 21 апартамента. Така общо сме 66 собственици. Попълнихме необходимата документация, внесохме я в община Благоевград, дано бъдем одобрени", заяви домоуправителят на блок 28 Методи Владов.

И изрази надежда блокът да се изследва преди това, за да се види дали панелната сграда няма конструктивни проблеми.

Обновяват 6000 блока

По предварителни изчисления на управляващите, броят на санираните безплатно блокове в страната ще бъде между 4000 и 6000. Топлоизолация ще се поставя до изчерпване на средствата от 1 млрд. лв. А първите подали документи ще са и първите, при които ще започнат ремонтните дейности.