Оранжев код за Смолянска област обявиха синоптиците за днес заради очаквани порои. Жълт код е в сила за всички останали 27 области на страната заради дъждове, снеговалежи и навявания.

В Смолянска област очакваното количество дъжд за денонощието е 30-40 л/кв.м. Дъждът ще бъде интензивен следобед, предупреждават от НИМХ към БАН.

В областите София град, София област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска и Кърджалийска предупреждението с жълт цвят е заради интензивни валежи от дъжд. В четири от областите се очакват и бурни ветрове, като в Благоевградско ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с.

В Пловдив и Пазарджик също ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, с пулсации до 22-25 м/с, очакват се и валежи, които след обяд и през нощта ще са интензивни. Същото се отнася и за Кърджали.

В 7 области в Южна и Източна България е обявен жълт код само за силен вятър. Това са Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка област. Там силата на вятъра ще достигне скорост от 15-18 м/с и пулсации до 22-25 м/с.

В 12 области на Северна и Централна България е обявен жълт код за снеговалежи и навявания, придружени от бурен вятър. Той е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска.

Първоначално там ще вали дъжд, който ще премине в сняг, а в комбинация със силния вятър има опасност от навявания и снежни виелици.

Над цялата страна времето днес ще е предимно облачно. Минималните температури в повечето места ще бъдат между 1° и 6°, в София около 3°. Максималните температури ще са в широки граници – от около 2° в Северозападна България до 12° в крайните южни райони.