Вълната от нови евтини смартфони, представяни от водещите производители по света, в борбата им за пазарен дял, е добра новина за потребителите. В ниските ценови класове вече откриваме устройства с технически параметри, които преди година бяха типични за смартфоните от среден и висок клас.

Ето какви оферти откриваме на свободния пазар у нас при различните ценови диапазони до 500 лева, които привличат вниманието ни:

До 200 лева

Само преди година в този ценови диапазон бе изключително да открием модел с добри технически параметри. Днес обаче нещата изглеждат далеч по-различно.

Почти всички водещи производители имат конкурентен представител в този ценови клас, който, макар и най-нисък, се радва на изключителна популярност, особено на развиващите се пазари като Индия.

Motorola Moto E

Цена - 198 лева

Няма как да не отличим това устройство в ценовия диапазон до 200 лева. То е едно от малкото с дисплей с резолюция 540 х 960 пиксела.

За сравнение, повечето устройства в ценовия диапазон до 200 лева са с по-ниска резолюция на дисплея. По-високата резолюция до някъде е за сметка на големината на дисплея, който е 4.3-инчов.

За постигане на ниската цена е жертвано и от процесора, който е двуядрен с честота от 1.2 GHz. Иначе смартфонът разполага с 1 GB оперативна памет и 4 GB вътрешна, която може да се разширява с карта с памет. Устройството е със стандартната за класа 5-мегапикселова камера.

Между 200 и 300 лева

В този ценови диапазон откриваме устройства с големина на дисплея основно между 4.5 до 5.5 инча, макар и повечето да не са HD.

Процесорите обикновено са четириядрени, а камерите масово са 8-мегапикселови. Оперативната памет на устройствата рядко превишават 1 GB.

Lenovo A859

Цена - 299 лева

Изборът ни се спира на модела на Lenovo. Причината – дисплеят от 5 инча е с по-висока резолюция от повечето предложения в този ценови клас при 1280 х 720 пиксела.

Иначе оперативната му памет е 1 GB, а вътрешната 8 GB, като може да се разширява с карта за памет. Процесорът е четириядрен с честота 1.3 GHz, а камерата е 8-мегапикселова.

За сравнение, към края на септември миналата година този смартфон се продаваше при цени с около 100 лева нагоре.

Между 300 и 400 лева

Този ценови клас като че ли е един от най-конкурентните, тъй като тук се пада психологическата граница от 200 долара, където всички производители се опитват да позиционират най-добрите си евтини предложения.

Процесорите вече стават осемядрени, а стандарт при дисплеите е да са с HD-резолюция, като големината им варира между 4.5 и 5.8 инча.

Много фаблети могат да бъдат открити в този ценови клас. За съжаление, по отношение на камерите няма значителен напредък, като повечето модели са с 8-мегапикселови камери.

Lenovo S850

Цена - 399 лева

Моделът е направил известен компромис по отношение на процесора, който е четириядрен, но е един от малкото смартфони в ценовия клас с основна камера от 13-мегапиксела с автоматичен фокус и светкавица. Той също така има 5-мегапикселова предна камера.

Разполага с дисплей от 5 инча с резолюция 1 280 х 720 пиксела, 1 GB оперативна памет и 16 GB вътрешна памет, която може да се разширява с карта. Смартфонът е с дебелина от 8.2 мм, като тежи 140 гр.

Между 400 и 500 лева

Тук битката между производителите става още по-ожесточена, като целта на всички е да предложат максималното и да се опитат да се разграничат от остналите.

В случая максималното най-често означава 13-мегапикселова камера, осемядрен процесор, 2 GB оперативна памет и стилен дизайн.

Huawei Ascend P7

Цена - 474 лева

Смартфонът ще отличим заради дисплея му от пет инча с резолюция 1 920 х 1 080 пиксела и тънкото му тяло – едва 6.5 мм. Разполага с четириядрен процесор с честота от 1.8 GHz, както и 13-мегапикселова камера.

Друго негово достойнство е 8-мегапикселовата предна камера.

Моделът има 2GB оперативна памет, 16 GB вътрешна памет, както и слот карта за разширяване на паметта. Последното може да го направи предпочитан избор от потребители, желаещи повече памет, пред модели като LG G2 и Xiaomi Mi 3, които, макар и с подобни характеристики и в същия ценови клас, нямат подобен слот за допълнителна памет.