Първата от трите златни статуетки "Оскар", присъдени приживе на Чарли Чаплин, е била открадната в Париж.

Статуетката, оценявана на над 1 млн. долара, е била задигната миналия месец от офиса на асоциация "Чаплин", държаща имидж правата на великия актьор. От асоциацията пожелали разследването да се проведе в пълна дискретност и затова за обира се разбира едва сега.

Освен "Оскар"-а, крадците са задигнали и комплект писалки, принадлежали някога на Чаплин. Комплектът се оценява доста по-ниско от наградата на Филмовата академия на САЩ - около 90 хил. долара. "Цел на престъпниците очевидно са били тъкмо тези предмети, тъй като не са взели нищо друго", отбелязват от асоциация "Чаплин".

Откраднатият "Оскар" е присъден на Чаплин през 1929 г. за неговия филм "Циркът". В анотацията на Академията се изтъква, че Чаплин получава наградата за "неговите гъвкавост и гений в действие, за работата му като сценарист, режисьор и продуцент".

През 1972 г. Чаплин получава втори, почетен "Оскар", а на следващата година трети, този път за музика - композираната от него музика към филма му "Светлините на рампата", припомня БГНЕС.