Петролът регистрира сериозно възстановяване в цената си последната седмица, като се оттласна от дъната си от края на януари с близо 20%. И все пак специалисти и инвеститори не се чувстват особено комфортно при нива на брента около 58 долара.

Не са малко спецалистите, които предупреждават, че поскъпването на суровината може да е с „корективен характер“ и съвсем скоро да станем свидетели на ново понижение в цената на петрола.

Въпреки поевтиняването на щатския суров петрол с около 50% от пика му през юни на миналата година, анализатори от Citigroup не изключват възможността да станем свидетели на по-нататъшна рязка обезценка на суровината.

Виж още: Какво може да е възстановяването в цената на петрола?

От банката повишиха очакванията си за поевтиняване на петрола до нива от 20 долара за барел.

Цената на петрола възстанови загубата си от началото на годината след ппоскъпването с около 9% през последните три сесии.

Според специалистите на банката, наскорошното рали при петрола по-скоро изглежда като „фалшиво повишение, отколкото стабилен ръст“.

От финансовата институция очакват петролът да намери своето дъно някъде посредата между края на първото тримесечие и началото на второто.

Петролът не е достигал нива от 20 долара за барел от 2002 година насам.

Вчера цената на петрола добави 2.3% към стойността си до ниво от 52.86 долара за барел, въпреки негативните коментари от страна на финансовата институция. За да достигне прогнозираните от банката 20 долара, цената на петрола трябва да се понижи с над 32 долара за барел.

От Citi занижиха също така прогнозите си за средната цена на петрола за тази година до 46 долара за барел спрямо предходните им очаквания за цена от 55 долара за барел.