Интервю с Ваня Дамянова, управител на Адмирал Иншурънс Брокер.

- Г-жо Дамянова, вие сте управител на „Адмирал Иншурънс Брокер” ООД - един от най-успешно развиващите се застрахователни брокери в страната, трудно ли се постигат такива резултати?

Резултатите, които сме постигнали, са наистина впечатляващи. За пет години, откакто менажираме брокера, сме достигнали близо 14 млн. лева премиен приход, а го поехме през 2009 г. с 350 000 лева.

Такива резултати се постигат с ясно поставени цели и планове, с постоянство и ежедневни усилия, с добре подготвен професионален екип, високо мотивиран да успява.

Мотото на нашата компания е кратко и ясно : „Градим доверие!” В тези две думи сме вложили всичко, което има приоритет за нас, това, с което искаме да сме разпознаваеми, нашия отличителен знак. За нас застраховането не е акт, а процес, който изисква време.

Процес, в който ние показваме своята компетентност и професионализъм не само при предоставяне на оферти и избор на подходящ застрахователен продукт, а и при настъпване на застрахователни събития, доказваме своята грижа за клиента през целия период на застрахователния договор.

Високите стандарти при обслужване, добавените стойности, които им предлагаме, както и детайлите са важен приоритет и конкурентно предимство в процеса на работа на служителите на „Адмирал Иншурънс Брокер” ООД.

Доверието, което сме изградили в застрахователните компании, което се стремим да поддържаме, е ключов фактор за нашите успехи. Те знаят, че в наше лице имат сериозен партньор, който следва строга и безкомпромисна административна и финансова политика, убедени са, че екипът ни добре познава и предлага техните продукти и следи новостите на застрахователния пазар.

- Вашият застрахователен портфейл е разнообразен, кои са най-често сключваните застраховки, освен задължителната „Гражданска отговорност на автомобилиста”?

Това е така, защото нашите служители са добре подготвени професионалисти в застраховането, които във всеки един от офисите на „Адмирал Иншурънс Брокер” ООД могат да консултират и дадат компетентен съвет на клиента, да подберат необходимите рискове, да изберат подходяща застрахователна компания.

За съжаление, все още най-голям дял в нашия портфейл, както и на повечето колеги – застрахователни брокери и застрахователни компании, заема автомобилното застраховане. Често се изказва мнение, че българинът няма добра застрахователни култура, а кой, ако не ние – колегите от бранша, можем да коригираме това?

- Последните няколко години сме свидетели на много и най-различни природни бедствия в целия свят, пострадаха и много региони в България. Засили ли се интереса към застраховка „Имущество”?

Да, има увеличение на пазарния дял на тази застраховка през последните години в нашия портфейл. За съжаление, все още сме далече от резултатите в Европа. Статистиките сочат, че 95% от българите имат собствени жилища, а едва 10-15% от недвижимостите са застраховани.

Неблагоприятните метеорологични условия през последните години, които продължават и до днес, стихийните природни бедствия, които поразиха страната ни и заради които стотици хора загубиха своето имущество, вещи от първа необходимост, а някои от тях и домовете си, ни подсказват, че е време да отделим ресурс, за да представим и популяризираме този вид застраховка.

С това те си купуват спокойствие, сигурност и защита на имуществото на достъпна цена. Много от българите не са наясно, че цената на този вид застраховки може да е в пъти по-ниска от цената на застраховка „Гражданска отговорност на автомобилиста” за лек автомобил.

„Моят дом е моята крепост”, а какво се случва, когато тази крепост, дори и за кратък период, стане необитаема? Време е да променим както динамиката на предлагане от наша страна, така и да провокираме хората да се замислят по-сериозно за превенцията в опазването на собствеността си, която ще ги запази от нежелани загуби. Длъжници сме на нашите клиенти в това отношение.

- Прави впечатление, че освен в застраховането, голям принос имате и в социални и дарителски кампании. Разкажете ни за някои от страничните дейности, които развивате?

Както вече споменах, ние сме колектив, който има желание да успява и да подобри средата, в която живее. Непрекъснатите обучения, тийм билдинги и семинари, които провеждаме през годината, ни сближават още повече и ни обединяват около тази кауза.

Имаме единна ценностна система и концепция, която ни помага да сме полезни и в други сфери, различни от застраховането. Стандартите, които спазваме и чувството за отговорност към нещата, с които се занимаваме, са отличителен белег за служителите на „Адмирал Иншурънс Брокер” ООД.

Участваме в благотворителната кампания, организирана от БАЗБ за събиране на средства за ремонт на най-голямото читалище в България „Родина 1860”-гр. Стара Загора, подпомагаме Община Варна в организирането на Празника на Варна, подаваме ръка на деца, които се нуждаят от лечение, на организаторите при провеждането на форуми на младежки организации като JCI България, периодично спонсорираме няколко спортни отбора – волейболен клуб „Спартак Варна” – девойки, представителните отбори по ветроходство и гребане - гр.Созопол, участвали сме в подготовката и превеждането на различни рали състезания като Планинско рали Варна, „Спринт Варна”2014, шампионат на картинг писти и др.

Безспорно една от най-големите ни гордости е МФК Спартак - Отборът по футзал и плажен футбол, който е първият БГ отбор, класирал се и участвал в Шампионската лига по плажен футбол, която се проведе в Катаня, Италия през йни 2014 г.

Предстоят и други проекти, по които вече работим. Всички вярваме, че заедно сме по-силни и успешни, което доказваме и през годините на нашето развитие.