Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че хакери от Русия и Китай се опитват да се доберат до американски военни разработки.

"Силно сме обезпокоени от нарастването на киберзаплахата по отношение както на нашата икономика, така и по отношение на практически всички нива на американското общество", каза Обама в Станфордския университет на първата общонационална среща в САЩ по кибербезопасност и защита на потребителите.

"Имаме подозрения, че хакери от Русия и Китай се домогват до наши военни разработки. Мощта на американската икономика е в пряка връзка с бързото внедряване в нея на компютърните технологии. Но в това се крие и опасност.

Опитите за проникване в компютърните мрежи на нашите компании и държавните служби представлява заплаха за националната сигурност. Ето защо е необходимо тясно сътрудничество между правителствените структури и частния бизнес".

Това не е първият случай, в който Вашингтон обвинява Москва и Пекин в хакерски атаки, целящи достъп до корпоративни и държавни тайни.

През октомври миналата година администрацията на Обама се оплака от кибератака срещу компютърната мрежа на Белия дом, като бе допуснато, че зад атаката стои Кремъл. Този месец пък китайски хакери бяха заподозрени в атака срещу застрахователната компания Anthem.