Омотесандо е булевард в квартал Аояма в Токио. Това е улицата на висшата мода в японската столица, на нея се намират магазини на марки като Gucci, Prada и Louis Vuitton.

Но още по-впечатляващи от голямата колекция модни и бижутерийни магазини на Омотесандо са зашеметяващите сгради, които ги приютяват.

Те се отличават със стилизирани стъклени фасади, лъскави ъгли и внимателно изработени детайли, проектирани от световно известни архитекти.

Ето някои от най-забележителните сгради на Омотесандо:

Audi Forum Tokyo

Проектиран от Creative Designers International, Audi Forum е наричан „айсберг“ заради неговата кристална форма и височина.

Tokyu Plaza

Амбициозната сграда-комплекс, в който се помещават модни магазини като American Eagle Outfitters и Shel'tter, има обществен парк на покрива и преддверие със зрелищна стена от огледала.

Dior Omotesando

Сградата, в която се помещава магазинът на френската модна къща Dior, е проектирана от SANAA. През нощта нейната 30-метрова фасада прави истинско светлинно шоу.

Вижте още: 6 трика за по-изгодно пазаруване

Tod's

Тя е изградена във формата на буквата L.

Prada

Проектиран от Herzog & de Meuron, водещият магазин на Prada в Омотесандо е петстранна, шестетажна сграда с фасада от ромбовидни стъкла, които варират между плоски, вдлъбнати и изпъкнали "балони".

Omotesando Hills

Omotesando Hills е луксозен търговски център с жилищни площи, проектирана от Тадао Андо. В него има над 130 магазина и 38 апартамента.

Създадена, за да се слее с пейзажа, сградата е с приблизително същата височина като дърветата на улицата.

Вижте още: Новият магазин на Apple в Китай

Gyre

Проектирана от холандското архитектурно студио MVRDV, сградата разполага с етажи, които са усукани спрямо пода, образуващи уникална спираловидна алея.

Hugo Boss

Проектирана от известния японски архитект Норихико Дан, сградата на Hugo Boss е оформена като пясъчен часовник с гигантски колони около фасадата.

Sunny Hill

Sunny Hill е магазин, специализиран в продажбата на торта с ананас, популярен десерт в Тайван. Външната фасада, както и неговите интериори, са заобиколени от дървени трупи, наподобяващи кошница.

Над 5000 метра дървени ленти се използват за конструирането на 3D мрежата, която се увива около външните стени и тавана на сградата на три етажа.

Coach

Магазинът на американския бранд за аксесоари Coach е проектиран от OMA New York.

Той представлява остъклен куб с модулни кутии, като всяка от тях е изпълнена с елемент от последните колекции на марката, които включват връхни дрехи, обувки, бижута, чанти и други аксесоари.