Терористичната групировка Ислямска държава е най-голямата световна заплаха през следващото десетилетие. Това смятат болшинството американци, участвали в проучване на Галъп Интернешънъл.

Според 84 процента от жителите на САЩ, Ислямска държава и тероризмът ще бъдат заплахи от решаващо значение за страната им през следващите десет години.

Вижте още: Най-големите терористични aктове по време на спортни събития

Втората най-голяма заплаха, според американците, е Иран и неговата ядрена програма. Така смятат 77 процента от участвалите в анкетата на Галъп, проведена от 8 до 11 февруари по телефона сред 837 американци.

Третата най-голяма заплаха е Северна Корея и нейните военни възможности. Смята се, че страната разполага с ядрени мощности, като редовно отправя заплахи към Щатите.

Актуалният в момента конфликт в Украйна, който е в полезрението на всички европейски лидери, е едва на четвърто място в класацията на заплахите, според американците. Само 44 процента от тях смятат, че той е решаваща заплаха за страната им, като по-скоро е проблем на Европа.

На пето място като най-голяма заплаха за американците е икономическата мощ на Китай – това смятат 40 процента от запитаните.