Хеджфонд мениджърът Бил Браудър, който преди време беше най-големият чуждестранен инвеститор в Русия, оценява състоянието на руския президент Владимир Путин на 200 млрд. долара, което го прави най-богатият човек в света и то с голяма преднина пред останалите.

По време на интервю за CNN на въпрос би ли оценил състоянието на Путин Браудър заяви: "Смятам, че възлиза на 200 млрд. долара".

"След 14 години във властта и на фона на количеството пари, които Русия е спечелила, както и количеството пари, които не бяха похарчени за училища, пътища и болници — всичките тези пари в имоти, швейцарски банкови сметки, акции и хеджфондове, управлявани в полза на Путин и неговите приближени."

Вижте още: 16 неща, които може би не знаете за Владимир Путин

В момента Бил Гейтс е считан за най-богатия човек в света с лично състояние, оценявано на 79 млрд. долара.

Путин, който е бивш служител на КГБ, стана министър-председател на Русия през август 1999 г. и президент през май 2000 г.

Според Браудър през " първите си 8 или 10 години начело на Русия Путин е гледал да открадне колкото се може повече пари."

В периода 2001 – 2007 г. руската икономика нарастваше средно с около 7% на година, а БВП на страната се увеличи шест пъти.

На фона на процъфтяващата икономика (благодарение на петрола) през 21 век, Путин консолидира властта, докато в същото време направи приятелите си и себе си изключително богати от държавната хазна.

"Скоро след като превзе властта, Путин даде ясно да се разбере, че възнамерява да премахне елита от времето на Борис Елцин и да създаде нов елит — основно от Санкт Петебург, които бяха също толкова корумпирани, но лоялни само към него," писа наскоро американската журналистка Ан Апълбаум, която е специалист по бившите комунистически държави.