Средният инвеститор не струва. Факт. Кой го казва ли? Историята.

Изследвания сочат, че инвеститорите много често насочват към пазара средства в моменти на достигане на пазарен пик и обратното – имат склонност да теглят средства от пазара при наближаване на дъна.

Вижте още от причините защо средният инвеститор не струва

Това до голяма степен предопределя и слабото им представяне, в сравнение с цялостното на пазара. Представянето на средния инвеститор е изключително слабо при съпоставка на 20 инвестиционни класа активи за 20-годишен период.

На практика представянето на инвеститорите е второто най-лошо сред разглежданите класове, с изключение на развиващите се азиатски пазари за този период.

По-добре са се представяли дори инвестициите в инструментите с фиксиран доход (в тримесечни щатски държавни ценни книжа). Въпреки статистиката, над 80% от инвеститорите смятат, че се представят над средното ниво.

Ето някои от причините за това да сме толкова слаби като инвеститори:

1. Влизате и излизате в неподходящият момент

Това вече го загатнахме. Този фактор обаче е сред ключовите за изключително лошото инвеститорско представяне.

Инвеститорите не гледат на корекциите като „пазарна възможност“ и начин да допълват портфейлите си с евтини активи, а като на заплаха. Затова те бързат да се отървават от своите активи, независимо от ниските цени.

Историята показва, че това е класически пример къде грешат инвеститорите. Да влезеш на пазара в правилния момент, особено когато нещата изглеждат страшни, е критично.

Според статистиката, ако инвеститорът е запазил напълно своята инвестиция в S&P 500 за периода между 1993 и 2013 година, той би реализирал доходност от 9.2%.

Ако поради активна търговия или страх инвеститорът е пропуснал 10-те най-добри дни за индекса за същия период, то годишната му възвръщаемост би се понижила до 5.4%.

А често най-добрите за пазара дни следват именно най-лошите. Така шансовете да ги изтървете, ако сте се уплашили от пазарния спад, са значителни.

2. Следвате горещи трендове и сектори

Търсенето на лесни печалби често тласка инвеститорите по лош път. Дали ще са технологичните акции през 1987 година, интернет балона през 1999 г. или свързаните с ипотечния пазар активи през 2007 година, примерите, че „лесни печалби“ не съществуват са много.

Хората имат склонност да се насочват към секторите с най-широко отразяване в медиите, което често не свършва добре.

3. Игнорирате финансовите оценки

Възвръщаемостта е разликата между цената, при която сте купили и продали една акция. Стойността на активите обаче винаги е средство за измерване на тяхната „ценност“.

И макар финансовите оценки да имат периоди на съществено отклоняване от пазарните си нива, в крайна сметка в един по-дългосрочен период пазарът ще ги оцени реално.

4. Не мислите като бизнесмен

Една от тайните на успеха на Бъфет, е че той мисли като бизнесмен, когато инвестира. Той казва, че е добър инвеститор, защото е добър бизнесмен, а е добър бизнесмен, защото е инвеститор.

Независимо дали ще търгувате с чорапи или с акции, винаги трябва да разсъждавате като бизнесмен. Не се отдалечавайте особено от сферата си на компетентност.

5. Не девирсифицирате

Диверсификацията може и да ви се струва безмислено начинание, особено при по-малки портфейли, но това далеч не е така.

Най-сериозното предимство на диверсификацията е, че не оставя портфейла и капитала ви в ръцете на случайността. Налице са много специфични фактори, които могат да са свързани с акциите на една компания. С диверсификацията вие се предпазвате от извънредни събития.