Храмът на всички религии е архитектурен комплекс в Казан, Русия. Плътно струпани на малко място, сградите извисяват куполи, минарета и кули, представляващи религиозната архитектура на основните религии по света.

Комплексът може да се похвали както с християнски кръст, мюсюлмански полумесец и звездата на Давид, така и с китайски купол.

В сградите обаче не се провеждат церемонии, защото не са функциониращ храм. Комплексът е само културен център, който служи и като резиденция на собственика му - местния художник и филантроп Илдар Канов.

Вижте още: Църкви и манастири, в които се сбъдват желания

Той вярва, че всички религии са равни, заради което ги е събрал под един покрив. Канов е започнал строителството на сградите през 1992 г., като комплексът все още е в процес на изграждане.

Планът на художника е да изгради 16 купола, съответстващи на 16-те основни световни религии. За съжаление обаче, Илдар Канов никога няма да види неговото завършване, защото почина през февруари 2013 г.

Възпитаник на арт училището в Казан, Канов е ексцентричен човек, който твърди, че е срещал Исус Христос, когато е бил само на три години.

По време на живота си той създава над 70 скулптури и монументални декоративни елементи, както и стотици картини. Някои от най-добрите му творби красят руски музеи, както и улиците на много градове в Татарстан.

Канов е известен и с усилията му за лечение на алкохолизъм, наркомания, както и различни други заболявания. В действителност, негови бивши и настоящи пациенти му помагат да се поддържа и развива храмът, било чрез пряко участие в строежа или чрез спонсорство.

Комплексът е популярна забележителност в Казан, който се гордее с мирното съжителство на различни култури, сред които мюсюлманите татари, православните руснаци и други.