Само преди две години имена на производители на смартфони като Xiaomi, Blu и THL бяха неизвестни на широката публика.

Към днешна дата нещата стоят далеч по-различно, като тези компании, произвеждащи устройства с операционна система Android, се радват на все по-голяма популярност. Причината – далеч по-ниските цени, които поддържат.

Виж още: Samsung представя смартфон с три заоблени края?

Ето някои слабо известни производители и техните устройства, отличаващи се с уникални характеристики:

Sharp Aquos Crystal X

Японският производител на потребителска електроника не се асоциира с производството на смартфони. Представеният през изминалата година модел обаче цели да промени това.

Основната характеристика на смартфона са изключително тънките граници на дисплея, както и неговия дизайн.

По отношение на техническите характеристики, той е с 5.5-инчов дисплей с резолюция 1080 x 1920 пиксела, четириядрен процесор Snapdragon 801 с честота 2.3-гигахерца, 2 GB оперативна памет и 16 GB вътрешна памет, 12.8-мегапикселова задна камера и батерия с капацитет от 2 610 mAh. Всичко това се предлага срещу едва 194 долара (340 лева).

Fairphone

Докато гореспоменатият модел залага на тънките граници и дизайна, смартфонът на този производител залага на „бизнес етичността“. За производството му се използват екологични материали, като особено внимание се отделя на резонното заплащане на заетите с неговото сглобяване, както и на доброто отношение към тях.

Иначе смартфонът не се отличава с кой знае какви достойнства по отношение на хардуерните характеристики. Разполага с 4.3-инчов дисплей с резолюция 960 x 540 пиксела, четириядрен процесор от MediaTek, 1GB оперативна памет и 16 GB вътрешна памет, 8-мегапикселова камера.

Смартфонът струва цели 384.44 долара (660 лева), като става въпрос за двугодишен договор. Великобритания е едно от малкото места, на които може да бъде закупен.

Lumigon T2 HD

Този малко известен модел се предлага от датска компания. Той залага на „издръжливостта“, която е втората най-търсена черта от потребителите при избора им на смартфон.

Устройството се произвежда от „неръждаема стомана“, като дисплеят му е Gorilla Glass 3. Дизайнът е по-различен от този на останалите устройства, като разполага с уникално зарядно.

По отношение на техническите характеристики, смартфонът е с 4.3-инчов дисплей с резолюция 720 пиксела, процесор Snapdragon S4 Pro, 2 GB оперативна памет и 32 GB вътрешна, 13-мегапикселова камера.

Цената му е 545.23 долара (937 лева).

Desay Magical Mirror X5

Една от най-големите новости в света на смартфоните са сапфирените дисплеи, които обещават да ги предпазват от надраскване. Китайският производител Desay залага именно на това.

Моделът Magical Mirror X5 е със сапфирен дисплей, като това е основната му характеристика. Иначе той е с относително посредствени технически параметри - 5-инчов дисплей с резолюция 720 пиксела, процесор от MediaTek, 1 GB оперативна памет, 16 GB вътрешна памет, 13-мегапикселова камера и батерия от 2050 mAh.

Цената му е 160 долара (275 лева).

Pantech Vega Iron 2

Когато стане въпрос за южнокорейски производител, обикновено хората си мислят за компании като LG и Samsung. Един по-малко известен играч на пазара е Pantech.

Моделът Pantech Iron Vega 2 е с дизайн, който много наподобява този на моделите на Samsung - Galaxy Alpha и Note 4. Тези, които биха обвинили компанията в плагиатство обаче, би трябвало да знаяте, че моделът се появява с около два месеца преди излизането на популярните модели на Samsung.

Една от отличителните му черти е маталното тяло на смартфона. Иначе той разполага с 5.3-инчов дисплей с резолюция 1080 пиксела, процесор Snapdragon 801, 3 GB оперативна памет, 13-мегапикселова камера, батерия от 3 220 mAh.

Цената на модела е 564.49 долара (970 лева).

THL 5000

Издръжливостта на батерията е една от най-търсените черти в смартфоните. Именно на това залага китайският производител THL.

Както става ясно от името на модела, батерията е с капацитет от 5000 mAh. Според производителя батерията издържа до 47 часа разговор и до 30 часа работа в 3G мрежите.

По отношение на останалите му технически характеристики той е с 5-инчов дисплей с резолюция 1 080 пиксела, 2 GB оперативна памет, 16 GB вътрешна памет и 13-мегапикселова камера.

Виж още: Lenovo представи нов модел с много мощна батерия

Цената на модела е 259.99 долара (447 лева).

Saygus V2

Уникалността на този смартфон е в това, че предлага два слота за SD-карти, които могат да поддържат карти от 128 GB. Отделно той разполага с вътрешна памет от 64 GB, с което общият му капацитет на съхранение на данни възлиза на 320 GB.

Представен на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас в началото на тази година, моделът с карбониево тяло предизвика значителен интерес.

По отношение на техническите характеристики смартфонът разполага с 5-инчов дисплей с резолюция 1080 пиксела, процесор Snapdragon 801, 3 GB оперативна памет, 20.7-мегапикселова задна и 13-мегапикселова предна камера, батерия с капацитет от 3 100 mAh.

Цената му е 599 долара (1030 лева).