Времето преди лягане вечер е от съществено значение за това човек да приключи деня, който е отминал, да планира идния ден, но и важно за успокояване на ума с цел спокоен сън през нощта, пише във Forbes Питър Хай, президент на консултантската компанията в сферата на бизнеса и IT Metis Strategy.

Вижте няколко неща, които успелите ръководители правят преди лягане, подбрани въз основа на проучвания и интервюта:

Прекарват време със семейството си

Успелият ръководител често има трудности в разделянето на работата и личния живот, като просто взема част от работата си вкъщи. Времето, в което се изолираш от работата и прекарваш време със семейството си, е от съществено значение.

Както посочва Дейвид Брукс, щастливият брак и впоследствие щастливото семейство е по-важно от добрата работа за благосъстоянието на човек. Човек разполага с ограничено време, преди децата му да станат независими, така че трябва да се възползва по възможно най-добрия начин от него.

Вижте още: 7 съвета за по-пълноценен сън

Четат

Успелите хора четат изключително много. Имайте предвид, че четенето не винаги трябва да е с по теми, свързани с работата. Четенето просто за удоволствие е съществен начин за отпускане.

Според някои проучвания четенето от таблети или електрони четци може да вреди на съня заради светлината, която излъчват подобни устройства. Старомодните книги и списания са по-добрата опция за четене преди лягане.

Планират, за да успокоят ума си

Може да звучи странно, че ако мислите за плановете си, това би успокоило ума ви, но да разполагате с добре обмислен план означава, че можете да сте спокоен, знаейки, че планът ще е налице, когато се събудите. Ето как се прави:

- Направете списък на нещата, които сте постигнали в предходния ден
- Отбележете какво не е постигнато и какво трябва да свършите на следващия ден
- Отбележете и новите си задачи за следващия ден

Много хора имат проблеми със заспиването вечер, защото все още разиграват събитията от деня в ума си и се притесняват за утрешния ден. Намалявайте тези притеснения с добро планиране.

Според Business Insider, главният изпълнителен директор на American Express Кенет Чено “обича да си записва трите най-важни неща, които иска да постигне на следващия ден". Това му помага да подреди приоритетите си на следващата сутрин.

Изключват мобилните си телефони и всички електронни устройства

Звуците от мобилните телефони, компютрите и таблетите отвличат ненужно вниманието, когато човек се опитва да заспи. Разрешете този проблем, като изключите всичко. Това ще ви позволи да се концентрирате върху нещата едно по едно, независимо дали става въпрос за семейството, за четене или за планиране.

Всъщност, точно в тези времена на тишина могат да ви дойдат нови идеи. От полза е, ако до леглото си държите бележник и нещо за писане (вместо смартфон или таблет), за да си записвате тези идеи, когато ви дойдат.

Спят по седем часа

Някои нови проучвания на съня показват, че седем часа сън може би са по-добре от осем часа. Колкото и да са, да се спи достатъчно е от съществено значение за подсигуряването на максималното функциониране на паметта и мозъка по време на предстоящия ден.