Основателят на Alibaba, най-голямият интернет-търговец в Китай, е най-богатият китаец към днешна дата, като богатството му се оценява на 20.4 милиарда долара.

Alibaba привлича 100 милиона потребители на ден, като услугата му за онлайн преводи - Alipay, се ползва от 800 милиона души.

Не винаги обаче нещата са стояли толкова добре за създателя на един от най-успешните бизнеси в света. Както Ма разкрива наскоро в интервю, той е кандидатствал за 30 различни работи и е бил отхвърлен, преди да започне своя бизнес.

„Кандидатствах в полицията - те казаха, че не съм подходящ. Ходих дори на интервю за работа в KFC, когато веригата дойде в моя град. Двадесет и четирима кандидати бяхме за работа, като веригата прие двадесет и трима. Аз бях единственият отхвърлен...“, коментира Джак Ма.

Виж още: Милиардерите които спечелиха и изгубиха най-много през 2014 г.

Когато Ма е основал компанията си през 1998 година, той се изправя пред редица трудности, които го правят изключително креативен.

Едно от основните предизвикателства пред него е било, че банките не са искали да работят с компанията му. Това го е накарало да създаде и така успешната компания за онлайн-разпращания Alipay.

„Толкова много хора, с които говорих в началото за Alipay, казваха, че това е най-глупавата идея, която някога съм имал“, коментира още Ма. „Не ми пукаше дали идеята е глупава, щом хората можеха да я използват“, допълва още милиардерът.