В условията на поскъпване на петрола през последната седмица на международните пазари, продължаваме да следим каква е ситуацията при цените на горивата у нас и да ги сравняваме с останалите страни в ЕС.

След като точно преди седмица писахме, че бензинът се върна над психологическата граница от едно евро за литър, поскъпването му продължи и суровината се повиши с близо 5% за посочения период.

За сравнение, за същия период средната цена на бензина А95 в Европа е нараснала с едва 2.1%. За същото време петролът е поскъпнал с 3.5%. Трябва да се има предвид, че около 50% от цената на бензина се предопределя от петролната компонента, а останалите от мита, данъци и акцизи.

Казано по друг начин, въз основа единствено на поскъпването на петрола на международните пазари, реално повишението в цената на бензина трябваше да е в границите на около 2%, колкото е и ръстът в цената на бензина средно в ЕС.

Ускореният ръст в цената на горивото у нас направи така, че от втория най-евтин бензин в ЕС преди седмица, вече да сме с четвъртия най-евтин (при цена от 1.058 евро за литър, според статистиката на energy.eu).

Виж още: Как да заключите ниската цена на бензина?

Под 1 евро все още струва бензинът в Полша, а по-евтино гориво от това у нас купуват шофьорите още в Естония (1.043 евро за литър) и Латвия (1.039 евро за литър).

Ситуацията е още по-лоша при дизеловото гориво. На фона на факта, че този род гориво е по-евтино от бензина в почти всички страни от ЕС, у нас дизелът е с 6.6% по-скъп от бензина - при нива от 1.125 евро за литър.

За сравнение дизелът е средно с 5.3% по-евтин от този в ЕС спрямо бензина. Дори в Австрия дизелът е по-евтин от този у нас, - при ниво от 1.125 евро. За сравнение, в страната бензинът е с близо 8% по-скъп от този у нас.