В момент, когато водещите световни фондови пазари достигат нови рекордни стойности, индексът на сините чипове SOFIX е на път да затвори под критично ниво на подкрепа от 487 пункта.

Едва ли много от пазарните участници се чудят защо. Причините са ясни за всички – не само липсата на конструктивна управленска политика към капиталовия пазар (доказал своята ефективност за развитието на икономиката на нормалните пазари), но напротив – деструктивна политика (не е съвсем ясно дали поради незнание или напълно умишлено).

Виж още: Моментът за SOFIX сега, или никога

Каквито и да са причините за действията на законодателите, факт е, че те успяха да нанесат по-големи щети на пазара, дори от критично за него събитие, каквото бе случилото се с КТБ.

След като финансовата институция затвори миналата година, индексът на сините чипове SOFIX се понижи до най-ниски нива от около 510 пункта. За сравнение, днес индексът е при нива от 485 пункта.

Инвеститори и анализатори се питат какво може да последва. Доверието към пазара, както на местните, така и чуждестранните инвеститори, е сериозно разклатено, а за възстановяването му може да са необходими години.

Лошото е, че законодателните промени се простират в ключови за пазара направления. От една страна, под удара им попаднаха най-сериозните участници (и тези, на които се разчита най-много и за в бъдеще) на пазара – пенсионните фондове, а от друга, бяха засегнати малкото дружества, които се представяха относително стабилно и носеха добра дивидентна доходност в последните години - дружествата, инвестиращи в земеделска земя.

От тук нататък бъдещето на пазара става още по-трудно за прогнозиране.

Какво може да изкара БФБ от летаргията?

В светлината на гореспоменатото, факторите, които биха могли да изкарат пазара от неговата летаргия, са свързани със законодателни промени и по-ясна политика на управляващите по отношение на пенсионната реформа.

На първо време, успокоение биха внесли промени, които да изваждат публичните дружества от списъка на попадащите под удара на санкции собственици на земеделски земи.

На второ място, повече яснота и обществена дискусия, както и дискусии с пенсионните фондове по отношение на пенсионната реформа, също биха успокоили пазарните участници.

Подобряването на консолидираните резултати на публичните дружества също е критично за възвръщане на инвеститорския интерес към пазара.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.