Японските индекси продължиха с повишението си и регистрираха нов 15-годишен максимум днес. Японският Nikkei 225 добави минималните 0.3% към стойността си до ниво от 18 369 пункта.

Доларът поскъпна след добрите данни за щатската икономика и продължаващата несигурност относно Гърция и дълга й.

Виж още: Еврогрупата решава днес за Гърция

Фючърсите на еврвопейските индекси се търгуват минимално на отрицателна територия, както и тези, следящи водещите щатски индекси.

Вчера широкият индекс S&P 500 се търгува в изключително тесни граници, като в крайна сметка не съумя да преодолее психологическата граница от 2 100 пункта, затваряйки на няколко пункта под нея.

„В момента на щатския пазар има облекчение, че няма да станем свидетели на по-ранно повишение на лихвите“, според Нобухико Курамочи, стратег в Mizuho Securities, който смята, че по-силната щатска икономика е добра новина за Япония. „По-слабата йена подпомага японските акции“, допълва още специалистът.

Индексът MSCI, следящ представянето на азиатския пазар, се понижи с 0.3%, като много от регионалните индекси бяха затворени за честване на Лунната нова година.

Австралийският основен индекс загуби 0.4% от стойността си, след като корпоративните резултати от водещи компании разочароваха инвеститорите.

Фокусът на инвеститорите е насочен към срещата на финансовите министри от еврозоната късно днес и това дали различията между позицията им и тази на Гърция могат да бъдат преодолени.

„На пазара като цяло цари известен оптимизъм, след като Гърция официално поиска удължаване на срока за изплащане на дълга си с шест месеца. Искането вече срещна твърдата позиция на Германия, която каза вчера „не“, коментира Масафуми Ямамото, стратег в Praevidentia Strategy в Токио, цитиран от CNBC.

“Ако сделка не бъде постигната днес, то еврото може да бъде подложено на сериозен низходящ натиск“, допълва още Ямамото.

Петролът възстанови голяма част от изгубеното вчера, като брентът с доставка през април отново се върна при нива над 60 долара за барел. Златото отново пое надолу и се търгува при 1 208 долара за унция с незабавна доставка. Среброто се търгува при нива от 16.50 долара за унция.