Китайските производители на смартфони започнаха да поглеждат все по-често към международните пазари, след като местният пазар достига ниво на наситеност и ръстовете в продажбите се забавят.

Виж още: Смартфоните с най-издръжливи батерии

Водещи производители, като Xiaomi и Lenovo, придобиват все по-голяма популярност, но трябва да работят още доста по изглаждане на имиджа си.

Ето някои от най-добрите устройства, предлагани в момента на китайския пазар, някои от които могат да бъдат открити и на международните пазари, включително и у нас:

Xiaomi Mi4

Xiaomi успя да се наложи като компанията, продаваща най-много смартфони в Китай през изминалата година, измествайки Samsung от лидерската позиция.

Сериозни успехи бележи компанията и на бързоразвиващия се индийски пазар, благодарение на устройства като модела Mi4.

Той предлага 5-инчов дисплей с резолюция 1080 пиксела, високопроизводителен чип Snapdragon 801, както и 3 GB оперативна памет. Всичко това в устройство, което много наподобява iPhone и срещу цена от едва 370 долара (640 лева).

За съжаление, у нас цената на смартфона стартира от около 800 лева на свободния пазар.

Lenovo Vibe Z2 Pro

Lenovo се асоциира в по-голяма степен с продажбата на лаптопи, но тя има сериозни амбиции да се превърне във водещ световен производител на смартфони.

Моделът Vibe Z2 Pro е подходящ за потребителите, търсещи смартфон с голям дисплей. С размер на екрана от 6 инча, размерът на тялото му е по-малък от този на модела iPhone 6 Plus, отличаващ се с по-малък дисплей.

Той е оборудван с 16-мегапикселова камера и 32 GB оперативна памет, както и стилен дизайн.

Цената му у нас стартира от 890 лева на свободния пазар.

IUNI U3

Това е може би една от най-слабо популярните китайски марки на международните пазари. Моделът изненадва приятно по отношение на цената си и техническите си характеристики.

Той разполага с 5.5-инчов дисплей с резолюция 2 560 х 1 440 пиксела (характерна за смартфоните от най-висок клас), произведен от Sharp. Дисплеят се характеризира с 538 точки на инч.

Чипът е Qualcomm Snapdragon 801 с честота 2.5 Ghz, а оперативната памет възлиза на 3 GB. Смартфонът има 13-мегапикселова камера от Sony с оптична стабилизация. Цената му е 370 долара (640 лева).

За съжаление, у нас устройството не се предлага.

Oppo R5

Когато бе представен през миналата година, моделът за кратко бе собственик на приза най-тънък смартфон в света. Той е дебел едва 4.85 мм.

Разполага с 5.2-инчове AMOLED-дисплей с резолюция 1920 х 1080 пиксела и 13-мегапикселова камера. Дизайнът му е най-голямото достойнство, което го поставя и в настоящата класация.

Цената на устройството е 447 долара (768 лева).

У нас все още не се предлага.

ZTE Nubia Z7

Много от потребителите нямаха възможност да закупят този модел поради ограниченото му предлагане, когато бе представен през юли миналата година.

Смартфонът разполага с 5.5-инчов дисплей с резолюция 2 560 х 1 440 пиксела и наситеност от 538 точки на инч.

Той има 13-мегапикселова камера с двойна LED-светкавица и оптична стабилизация, както и автофокус. Сред основните му предимства са още възможността за снимане на видео в 4K формат и клипове със 120 кадъра в минута.

Цената на модела стартира от 300 долара (516 лева).

У нас все още не се предлага.

Huawei Honor 6

Смартфонът е с 5-инчов дисплей с резолюция 1920 х 1080 пиксела и с 3 GB оперативна памет. Батерията му от 3 100 mAh предоставя възможност за ползване повече от ден.

Цената му е 380 долара (653 лева).

Meizu MX4

Смартфонът разполага с осемядрен процесор от MediaTek, 2 GB оперативна памет и батерия от 3 100 mAH. Камерата му от 20.7 мегапиксела е от Sony и също е сред основните му предимства. С нея могат да бъдат заснемани 4K-видеа.

Дисплеят е 5.36-инчов с Gorilla Glass 3 и резолюция малко по-висока от Full HD – 1920 х 1152 пиксела.

Смартфонът започва да се предлага у нас от този месец, като цената му ще е 600 лева.

OnePlus One

За този смартфон сме писали неведнъж, като не един и двама специалисти го определят като най-изгодния Android-смартфон на 2014 година.

Дисплеят му е 5.5-инчов, като разполага с 3 GB оперативна памет и процесор Snapdragon.

Цената му е 370 долара (636 лева).