През последните 15 години стенописите по сградите в Квебек се превърнаха в истинска туристическа атракция и основен компонент на наследството на града.

Рисунките, които онагледяват история на населеното място и неговите жители, са поръчани от местната управа между 1999 г. и 2008 г., за да отпразнуват 400 години от съществуването на града.

И въпреки че те са създадени през съвремието, стенописите стават част от художественото и културно наследство на Квебек.

La Fresque des Québécois е първият стенопис, който е завършен през 1999 г. Той се намира в близост до Place Royale, на стената на Soumande House.

Нарисуватият на 420 кв. м стенопис отдава почит на историята на Квебек, като изобразява редица ключови фигури, като Самюел дьо Шамплен - на френски изследовател и основател на града.

Вижте още: Тази фасада на сграда е... нарисувана

Той също така показва редица от най-забележителните архитектурни паметници на Квебек, както и различните културни общности, които са били и са част от живота в столицата, а именно американските индианци, френски и британски заселници и ирландски имигранти.

La Fresque du Petit-Champlain се намира в западната част на града. Стенописът, създаден през 2001 г., показва основните етапи в историята на Cap-Blanc - работническата класа от пристанищния квартал в Квебек.

Той изобразява риболова и разказва морски, очарователни истории, които стоят зад някои от най-известните символи на града, както и редица важни исторически събития като опустошителния пожар през 1682 г., военната атака през 1759 г. и свлачищато през 1889 г.

La Fresque de l'Hôtel-Dieu de Québec с площ от 420 кв. м е нарисуван по външната стена на Hôtel-Dieu de Québec - най-старата болница в Северна Америка.

Стенописът показва развитието на лекари, техника и сгради в цялата над 400-годишна история. Той е открит през 2003 г.