Дали пазарът е подходящ за инвестиции в момента? Джим Креймър има свой начин да определя „пулса“ на пазара и според него сега той е напълно „здрав“.

Креймър дефинира понятието „здрав пазар“ като такъв, който позволява на инвеститорите да участват и точно това прави в момента. За да помогне на инвеститорите да видят възможностите, Креймър представя 8 признака, които според него определят пазара като подходящ за инвестиции в момента.

1. Тревогите зад граница

Преди време нещата изглеждаха доста зле заради изборите в Гърция. Но въпреки това нямаше големи сътресения на пазарите. Инвеститорите трябваше да преосмислят дали тревогите от изборите в Гърция или ситуацията около Русия са по-притеснителни.

2. Занижени оценки на анализаторите

Когато анализатор даде негативна оценка за някоя акция и пазарът не отреагира по никакъв начин, тогава за Креймър става ясно, че е време за инвестиция. Точно такъв е бил случаят с Dollar General наскоро, когато е бил оценен негативно, а акциите почти не са отчели движение.

3. „Амнезия“ на акциите

McDonald’s отчетоха ужасяващи данни за доходите. Акциите претърпяха срив, но след това отново започнаха да се повишават.

4. Любовта към доставките

Когато компания предлага акции и ако цената им се срине, това са лоши новини. BioMarin Pharmaceuticals предлагаха 8.5 млн. акции на 93.25 долара и сега акциите се повишиха до около 99 долара.

5. Придобивките се завръщат

Rock-Tenn придоби MeadWestVaco за 9.2 млрд. долара. Energy Transfer Partners придоби Regency Energy за 18 млрд. долара, за да може да изгради мрежа от енергийни тръбопроводи. Това показва, че не се влияят от случващото се на петролните пазари, което е добър знак.

6. Множество движения през деня

Когато движенията на акциите продължават няколко дни, Креймър знае, че пазарът е „здрав“. Например Netflix е още под пара след страхотния доклад за доходите си.

7. Печалби

Пазарът вижда доклади за добри печалби във всеки един сектор. D.R. Horton докладва добри резултати и акциите веднага се повишиха. Това е добър знак от най-големия строителен предприемач в страната.

8. „Здрав“ IPO пазар

Когато IPO пазарът е жив и здрав, Креймър знае, че моментът е добър за инвестиции. Добър пример за това е IPO-то на Box.