Традиционно всеки месец поглеждаме към пазара на смартфоните от ниския ценови сегмент – до 500 лева, като се опитваме да определим кои предложения се отличават с най-добро съотношение цена-качество.

Виж най-добрите предложения през февруари

Предвид на непрекъснатите нововъведения и спада в цените на смартфоните, всеки месец приятно се изненадваме от това, че можем да си купим все по-добри (на база технически параметри) смартфони в съответните ценови диапазони.

Ето и кои са предложенията ни за март, когато ще се проведе и едно от най-големите изложения за потребителска електроника – това в Барселона:

До 200 лева

Този ценови клас се бори за потребителите на пръв смартфон. Почти всички водещи производители имат конкурентен представител в този ценови клас, който, макар и най-нисък, се радва на изключителна популярност, особено на развиващите се пазари.

Microsoft Lumia 535

Цена – 195 лева

Моделът е от миналата година и сочи изключително агресивната политика на Microsoft да наложи своите смартфони като най-предпочитани в ниския ценови сегмент.

Потребителите получават устройство с 5-инчов дисплей с добра резолюция – 960 х 540 пиксела, четириядрен процесор с честота от 1.2 Ghz, оперативна памет от 1 GB и вътрешна памет от 8 GB. Смартфонът разполага с две камери от 5-мегапиксела.

Пречка за някои потребители може да е операционната система Windows, която все още е относително бедна по отношение на приложения.

За сравнение, преди месец тук поставихме модела Moto E с 4.3-инчов дисплей и вътрешна памет от 4 GB.

Между 200 и 300 лева

Prestigio MultiPhone 5550 DUO

Цена – 298 лева

Тази не особено популярна марка добива все по-голямо международно признание (особено във Великобритания). Причината е ясна – следвайки модела на китайските производители, набляга на смартфони с ниски цени и прилични технически характеристики.

Виж още: Нова вълна евтини смартфони залива пазара

Смартфонът е с голям 5.5-инчов дисплей с резолюция 1280 х 720 пиксела, която не е особено разпространена в този ценови диапазон. Процесорът е 4-ядрен с честота 1.3 GHz от MadiaTek. Разполага с 1 GB оперативна памет и 8 GB вътрешна, която може да се разширява с карта памет.

Може би най-отчетливото предимство на модела над конкурентите в класа е 13-мегапикселовата камера, както и сравнително мощната батерия от 3000 mAh.

Между 300 и 400 лева

ZOPO ZP980 plus

Цена – 399 лева

Още една слабо популярна марка, която се опитва да пробие на международните пазари. Едно от малкото предложения в този ценови клас с 5-инчов дисплей с резолюция от 1920 х 1 080 пиксела и наситеност от цели 441 пиксела на инч (характеристики, присъщи за дисплеите от значително по-висок ценови клас).

Моделът разполага с цели 2 GB оперативна памет и 16 GB вътрешна памет, която може да се разширява с карта. Процесорът е 8-ядрен с честота 1.7 GHz. Задната камера е 14-мегапикселова, а предната – 5-мегапикселова.

Основният недостатък на модела е относително слабата батерия от 2000 Mah, което ще предполага по-честото му зареждане.

До 500 лева

Това, което предлага този ценови клас повече от предходния, е по направление на по-стилен дизайн. По отношение на техническите характеристики обаче напредък липсва, в сравнение с класа до 400 лева.

Huawei Ascend P7

Цена - 474 лева

Смартфонът ще отличим заради дисплея му от пет инча с резолюция 1 920 х 1 080 пиксела и тънкото му и стилно тяло – едва 6.5 мм. Разполага с четириядрен процесор с честота от 1.8 GHz, както и 13-мегапикселова камера.

Друго негово достойнство е 8-мегапикселовата предна камера. Моделът има 2GB оперативна памет, 16 GB вътрешна памет, както и слот карта за разширяване на паметта.

Последното може да го направи предпочитан избор от потребители, желаещи повече памет, пред модели като LG G2 и Xiaomi Mi 3, които, макар и с подобни характеристики и в същия ценови клас, нямат подобен слот за допълнителна памет.