В цялата област Смолян е обявено бедствено положение заради силния снеговалеж, паднали дървета и прекъснато електроснабдяване. Това съобщи заместник областният управител Зарко Маринов.

По-рано тази сутрин община Рудозем първа обави бедствено положение, след като всички населени места останаха без ток. То е в сила от 06:30 ч. в събота сутринта, обяви кметът Румен Пехливанов.

Бедствено положение на територията на цялата Кърджалийска област бе обявено днес със заповед на областния управител Илия Илиев. То е в сила от 13.30 часа и ще е валидно до преминаване на опасността, съобщиха от кризисния щаб.

Основанията за обявяването на бедственото положение са силен снеговалеж, затворени пътища и нарушено електрозахранване. Цялата налична техника и личен състав на институциите от единната спасителна система са мобилизирани за преодоляване на щетите и подпомагане на населението.

Въведени са денонощни дежурства на кризисните щабове по общини. На кметовете е разпоредено да осигурят наблюдение на водните басейни и места за временен подслон на хора в нужда.

Населението е предупредено да се запаси със стоки от първа необходимост - храна, вода и медикаменти. Създадена е организация при необходимост да бъдат хоспитализирани болните на хемодиализа, съобщи Дарик радио.

Най-тежко е положението в община Ардино, където бедствено положение бе обявено още към 10.30 тази сутрин. Там на места снежната покривка достигаше до 80 см.

За цялата област 243 населени места останаха без електричество. Екипи на ЕВН работят за отстраняването на авариите. На крак са и екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението".

Затворени са пътищата Момчилград-Крумовград, Кърджали-Стремци и Черноочене-Комунига-Паничково. Затруднен е достъпът до Ардино. Разчистват се главните артерии от републиканската мрежа. Пътищата до малките населени места обаче са трудно проходими.

На територията на цялата област са въведени ограничения за движение на МПС - задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Предупреждават се водачите да не тръгват на път, ако не се налага.

Десетки са сигналите за закъсали в преспите коли, паднали дървета и наклонени електропроводи. Нарушени са и телефонните връзки. Родилка от джебелско село е извозена тази сутрин по спешност със специализиран автомобил на „Гражданска защита", създадена е организация за извозване на болните на хемодиализа от отдалечените населени места.

В Ардино се налага бензиностанциите, които са без ток, да работят на агрегат, за да зареждат снегопочистващите машини с гориво.

100% от населените места на община Рудозем са без електричество, като много от тях са без електричество вече повече от 12 часа. Много населени места в Родопската яка са без ток, потвърдиха за Дарик радио и от ЕВН.

"Работим усилено по отстраняване на авариите, но има сериозни усложнения заради изключили подстанции", обясни за Дарик говорителят на електроразпределителното дружество.

Валежите спират в понеделник, сега не тръгвайте на път, ако не е належащо

Заради тежкия и мокър сняг има много паднали дървета по пътя Рудозем-Смолян и по вътрешните улици в града. От тежкия сняг има много скъсани жици от ниското напрежение и паднали електрически стълбове в миньорската община. Мобилизирана е всичката налична техника в снегопочистване, като машините не са спирали от снощи.

От областно пътно управление съобщиха, че движението в цялата смолянска област се извършва при зимни условия, задължително с вериги. Въведена е пълна забрана за движението на товарни коли.

Планинските проходи "Рожен", "Пампорово" и "Превала" са проходими само с вериги, за леки коли. Има свлачище на разклона за Юговското ханче, където е спряно временно движението, в момента се разчиства.

Над 50 населени места в Пловдивска област са без ток и вода, съобщи за Дарик радио областния управител Розалин Петков. Най-тежко е положението в Родопската яка и общините Съединение, Първомай и Лъки. Там нямат и мобилна връзка и интернет, уточни той.

„В Лъки има над 1 метър сняг и има вероятност да обявим бедствено положение там", допълни Петков. По думите на областния управител е затворен за двиежение е пътят Асеновград-Кърджали, защото там снегът е много и е невъзможно да се почисти докато не спре да вали.

„Иначе останалите пътища са проходими при зимни условия", допълни той.

В град Пловдив обстановката е относително спокойна. Над 460 служителки на фирма „Чистота" в момента отпушват шахти и чистят тротоарите от снега. „По улиците работят 30 снегорина, като вече всички мостове и големи булеварди са почистени, но снегът не спира", разказа за Дарик управителят на комуналното дружество Иван Стоянов.

Обилни снеговалежи в страната, има затворени пътища и места без ток

В Хасковска област вали сняг вече близо денонощие. Снежната покривка е достигнала 35-40 сантиметра. Десетки села са без ток. От Областното пътно управление информираха, че почти всички пътища, които бяха затворени сутринта, са проходими, освен участъка Ивайловград - Крумовград заради паднали дървета.

Река Мартинка край димитровградското село Брод преля и наводни десетки декари земеделски площи. Над 20 помпени станции в областта са спрени заради прекъснато електрозахранване и десетки населени места се очаква да останат без вода. Нивата на реките са повишени, но не в опасни стойности.

Очаква се повишаването рязко да се увеличи, когато снегът започне да се топи. На много места в областта е имало паднали дървета, които екипи на Областната противопожарна служба отстраняват. Няма бедстващи хора на територията на Хасковска област.

Снегът отложи и днешната среща между отборите на Хасково и Славия, която трябваше да се играе в ранния следобед в Хасково. Според синоптиците снегът в Хасковско ще спре едва утре следобед.

Снегът затрупа Пазарджик и цялата област, като валежите продължават повече от 15 часа. Въпреки официалната информация, че снегопочистващите машини са по основните пътни артерии, проверка на Дарик установи, че в града много от улиците са покрити със сняг, а движението на автомобилите е изключително затруднено.

Потърпевши шофьори сигнализираха, че има закъсали коли по основни булеварди. До момента няма официална информация за проблеми с електрозахранването. Дарик разбра, че от сутринта няма ток в курорта „Цигов чарк".

Пътят Белово-Юндола е затворен за движение заради паднали дървета, съобщиха от Областно пътно управление. Усложнена е пътна обстановка в Родопската част на областта. Снежната покривка е над 70 см в района на Каратепе.

Въведени са ограничения за товарните МПС да са без ремаркета и полуремаркета по направленията Батак-Доспат, Велинград-Сърница и Велинград-Юндола -АВрамово. По пътя от Батак към Доспат всички МПС трябва да се движат задължително с вериги. Пътищата в областта са проходими при зимни условия.