Еропейската комисия е спокойна по отношение на нивото на външния дълг на България. Така зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която е еврокомисар по бюджет, финанси и човешки ресурси, коментира новия заем от 16 млрд. лв.

Според Георгиева нивото на външния дълг на България ще бъде приблизително 27% от БВП. Това от своя страна показва, че нивото на дълга е ниско. Според нея по-добре правителството да изтегли заем при възможно най-добрите условия, отколкото това да се случва на парче. По-важното в случая е как ще бъдат използвани парите, които няма да отидат за погасяване на стари задължения, подчерта Георгиева. Тя поясни, че е важно тези средства да се влеят в българската икономика, защото все още икономическият растеж в България е нисък.

Георгиева каза още, че в цяла Европа започва инвестиционният план Юнкер, чиято цел е да влязат в европейската икономика 315 млрд. евро.

За предстоящото назначаване на Румяна Бъчварова за вътрешен министър Георгиева коментира, че тя е сериозен и отговорен човек и вярва, че ще се справи със задълженията.

Еврокомисарят изрази само опасения дали Бъчварова ще успее да носи цялата тежест, защото от нея се очакват и резултати по отношение и на електронното правителство, което все още е недовършен проект. Без прозрачност не можем да вървим напред, заяви Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.