За първи път Българска фондова борса-София участва в глобалната инициатива за повишаване финансовата грамотност на младите хора Global Money Week, която се провежда в периода 9-17 март по целия свят.

Така и България вече е една от 130-те страни, които подкрепят инициативата.

В нея се включват над 400 организации, сред които NASDAQ, UNICEF, Лондонска фондова борса, Световна банка и др. Очаква се над 3 милиона млади хора да участват в различни дейности по време на Global Money Week.

В България днес ученици от Националната търговско-банкова гимназия откриха тържествено борсовата сесия с „удряне на камбаната“. Представители на мениджмънта на БФБ-София запознаха учениците с историята и дейността на институцията и ролята на капиталовия пазар за икономическото развитие.

„Вярваме, че чрез подобряване на финансовото знание и финансовото образование децата и младите хора ще спестяват и инвестират парите отговорно.“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

Едва около 1% от децата по света имат достъп до финансово образование и получават финансова грамотност. Над 1 милиард деца живеят в бедност.

Заради липсата на финансовo знание много млади хора се натоварват с големи дългове, което води до негативни последици за тяхното развитие и благоденствие.