Популисткият кмет на хърватската столица Загреб Милан Бандич, обвинен в корупция, отново бе арестуван във вторник за нарушаване на условията на освобождаването му под гаранция, получено през ноември срещу 2 милиона евро.

59-годишният Милан Бандич не е спазил условията за освобождаването му под гаранция и отново ще бъде задържан за месец, каза говорител на окръжния съд в Загреб.

Новият арест на Бандич е разпореден по искане на прокуратурата, според която заподозреният се е опитал да въздейства върху свидетел да промени показанията си по време на следствието, а също и да фалшифицира документи в полза на своята защита, пише АФП.

БГНЕС припомня, че Милан Бандич бе в ареста от 19 октомври, когато бе задържан по обвинение в корупция. Тогава бе съобщено, че кметът и няколко едри бизнесмени са обвинени в "извършване на голямо количество корупционни престъпления, злоупотреби със служебно положение, търговия с влияние".

Съдът постанови, че той може да бъде освободен при заплащане на гаранция от 2 млн. евро. Освен това той трябваше да се откаже от поста си и да не оказва натиск върху свидетели по делото.

След това хърватските медии проявиха интерес какъв е произходът на гаранцията, тъй като от момента на огласяване на съдебното решение до внасянето на сумата и излизането на бившия кмет на свобода минаха едва няколко часа.

Предишната рекордна за правосъдната система на Хърватия сума за гаранция бе 12.5 млн. куни (1.6 млн. евро), внесена през 2011 г. за експремиера на страната Иво Санадер.

Бандич е бивш лидер на Социалдемократическата партия (СДП), откъдето бе изгонен през 2009 г., когато реши да се кандидатира за президент като независим кандидат. Той управлява столицата от 2000 г. насам, с едно прекъсване от три години (2002-2005 г.) и често е свързван от хърватските медии с корупционни афери.

По време на първия му мандат той трябваше да подаде оставка заради ПТП, което причини под въздействие на алкохол.