Вчера от Българска фондова борса обявиха промените в основните индикатори, правени веднъж на шест месеца. Основната от тях е отпадането на Зърнени храни България от базата на изчислението на SOFIX и добавянето на Холдинг Нов Век.

Инвеститори обаче изказаха критики в социалните мрежи към промените най-вече в BGTR30, откъдето бяха извадени компании като Неохим, Топливо, Фазерлес, Юрий Гагарин, Биовет и др., за сметка на дружества като Холдинг Нов Век, Химснаб България, Сила Холдинг, Холдинг Варна, Болкан енд Сий Пропъртис, Инвестиционна компания Галата и Велграф Асет Мениджмънт.

Това още веднъж поставя въпрос относно изискванията за компаниите в индексите, тъй като през годините там са участвали дори и дружества, чиито акции днес се търгуват по около 1 ст. за лот.

Днес обаче няма да се спираме на индексите, а по-скоро на най-най-най дружествата на Българска фондова борса.

Вижте кои са най-голямото, най-скъпото, най-евтиното и прочие компании на родната борса, чиято капитализация вече е малко над 7 млрд. лв. (за основен пазар).

Дружеството с най-голяма пазарна оценка

Въпреки понижението си с близо 15% от началото на годината, Софарма остава номер 1 на Българска фондова борса с капитализация от 473 млн. лв. Следват Булгартабак Холдинг и Монбат с оценки от респективно 334.8 млн. лв. и 323.7 млн. лв.

Най-поскъпващи и най-губещи

Данни на борсата от началото на 2015 г. сочат, че сред най-ликвидните компании понижението за Петрол АД е от 61.47%, докато ръстът за Биовет е от 35.37%.

Най-евтината компания

Акциите на Енергони са най-евтините на Българска фондова борса, като цената им е 1/10 от стотинката или 0.001 лв.

Най-скъпата акция

Последната сделка с книжата на ЧЕЗ Електро на борсата е сключена на цена от 7700 лв. за брой. Високата цена на книжата на дружеството е следствие от малкия й капитал, който е едва 5000 акции по номинал от 10 лв.

Новият член на SOFIX

За последното тримесечие на 2014 г. книжата на Холдинг Нов Век са поскъпнали с невероятните 424% до 9 лв. Дневният ръст (до 13 часа) е от 13.33% до 10.20 лв. за брой.

Най-ликвидните емисии

Химимпорт, Адванс Терафонд, Централна кооперативна банка, Трейс Груп Холд и Петрол АД са най-ликвидните емисии от началото на 2015 г.

Най-висок оборот

Сред ликвидните емисии най-висок оборот от началото на 2015 г. има при Адванс Терафонд АДСИЦ, следван от Софарма, Софарма трейдинг, Трейс Груп Холд и Енерго про Продажби.

SOFIX

Пазарната оценка на 15-те компании от SOFIX по данни от вчера е 2.5 млрд. лв., което представлява над 35% от оценкатата на всички компании, търгувани на Българска фондова борса.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.