"За Сърбия е от огромно значение да има в лицето на България значим партньор, да има пълно и без никакви пречки сътрудничество".

Това каза сръбският президент Томислав Николич на съвместна пресконференция с българския президент Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Сърбия, предаде БГНЕС.

Николич благодари на властите в София за подкрепата, която дават на Белград по пътя в ЕС. Според него двете страни са постигнали съгласие, че с общи усилия ще увеличат сътрудничеството, ще приключат с реализацията на започналите проекти и ще започнат нови.

Сръбският държавен глава е щастлив, че българският президент е намерил истинския партньор и изрази готовност за сътрудничество във всички области, включително в енергетиката и инфраструктурата.

Според него има разбиране и общо желание за развитие на инфраструктурата и построяването на магистралата Ниш – София. Томислав Николич подчерта, че строителството на тази магистрала ще превърне двете страни в най-значимите в транспорта в тази част на света.

Той определи българското малцинство в Сърбия като "богатство и златна връзка", която допълнително свързва двете страни.

Балканите вече се освобождават от противоречията, насаждани в продължение на векове от Великите сили. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, на съвместната пресконференция след срещата между президентите на България и Сърбия.

Николич подчерта значението на Коридор №10, а Плевнелиев за пореден път изрази категорична подкрепа за присъединяването на Сърбия и другите страни от Западните Балкани към Европейския съюз.

Българският президент се спря и на проекта за газопровод "Южен поток", който беше прекратен на 1 декември 2014 г. от Владимир Путин. Плевнелиев заяви, че София винаги го е подкрепяла в съответствие с европейското законодателство. "Извършваме подготвителни работи, готови сме веднага да строим, когато Русия и ЕС се разберат", каза българският президент.

По въпроса за "Южен поток" Николич не беше много оптимистичен, но все пак не зачерта напълно възможността за реализиране на газопровода. Плевнелиев допълни, че в България има пълен политически консенсус в съответствие с европейските правила за строежа на "Южен поток". За пореден път той подчерта, че нямаме писмен документ, за да знаем какво да правим, каза българският президент.

Плевнелиев също така се спря и на идеята за изграждане на газов хъб на територията на нашата страна, която беше предложена от правителството на премиера Бойко Борисов. Остава неясно дали ще се реализира идеята за газов хъб, каза Плевнелиев. Според него всички карти били на масата, оставало Русия да вземе своето решение.

На въпрос за българските инвестиции в Сърбия, Плевнелиев изтъкна постиженията на "Софарма" и "Монбат".

Беше засегнат и въпроса за престоя на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в Сърбия. Томислав Николич каза, че е посетил фабриката за стъкло в Парачин при монтирането на нова линия.

Той подчерта, че според сръбското законодателство няма нарушение на Цветан Василев. Ако има, банкерът трябва да отговаря пред България, уточни той. И къде с чувство за хумор, къде насериозно сръбският президент добави, че във вестници бил видял клюка, че е приятел на Василев.

Плевнелиев на свой ред не пожела да коментира решението на сръбския съд за екстрадирането на Василев. След края на пресконференцията президентът Росен Плевнелиев отиде на среща с премиера на Сърбия Александър Вучич.