Индексът на сините чипове SOFIX се повиши над психологическата граница от 500 пункта. Дали обаче показателят ще съумее да се задържи над посоченото ниво предстои да видим.

Екипът ни се допита до мнението на трима специалисти относно това какво да очакваме през тази седмица:

Дамян Колев, брокер във Варчев Финанс

През настоящата седмица очаквам позитивният тренд да се развие с очаквана съпротива отново на нива при 515-520 пункта при SOFIX.

Основен фактор за това е, че политически неразумните решения, касаещи пряко капиталовия пазар, намалиха своето тегло при вземане на решение за инвестиция, като рисковете от тях вече са калкулирани в цените.

Инициираната промяна в закона за банковата несъстоятелност, с цел по-голяма събираемост на дълговете на КТБ, както и по казуса с акционерите в публичните компании със земедески земи и АДЦИЦ, се възприемат с одобрение от пазарните участници.

Третият проблем, дискутиран на политическо ниво - пенсионните фондове, също е на път да получи решение, въпреки че тук преговорите ще се удължат повече от планираното.

Диалогът се подобрява, но все още стоят препоръките на ЕК за определението „свързаност“ между лицата и за по голяма прозрачност при инвестирането на ПФ, посочва Колев.

Вниманието се насочва към очакваните резултати за първото тримесечие и влиянието на поскъпването на долара върху представянето им, както и ребалансираните индекси на БФБ, влизащи в сила от днес.

Димитър Георгиев, ръководител отдел "Търговия" в Елана Трейдинг

SOFIX добави 1.2% през миналата седмица, с което регистрираме втора положителна седмица за индекса – последно това видяхме през декември. Любопитно е, че последният път, в който имахме 3 или повече последователни седмици на ръст, пък беше точно преди година.

На фона на позитивните настроения навън и най-вече на фона на ясните сигнали, че поне проблемът с глобите за публични дружества с чужда собственост, притежаващи земеделска земя, ще бъде решен, вероятно ще видим и тази седмица ръстове в АДСИЦ акциите, а и на целия пазар като цяло.

Въпреки трайно насадения повсеместен песимизъм на пазара, а може би и именно включително заради него, вероятно са налице обстоятелствата за мощен импулсивен ръст. Защо да не видим част от него именно през тази седмица?

След това, разбира се, ще последва дълъг период на апатична търговия, скучна и добре позната. Защото инвеститорите няма да забравят на какво е способна т. нар. ни политическа класа, посочва Георгиев.

Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Очаквам предимно позитивно настроение на БФБ през настоящата седмица. Напоследък липсват неприятни за пазара новини, дори напротив - казусът със земеделската земя и публичните дружества изглежда на път да се разреши в полза на здравия разум, а в средата на миналата седмица държавата успя да набере близо 6 млрд. лева от международните пазари срещу рекордно ниска цена за български книжа с подобни матуритети.

Привлеченият от страната ни ресурс, освен посрещането на предстоящи плащания, вероятно ще позволи провеждането на стимулираща растежа политика, а това е добра причина за оптимизъм относно българската икономика.

Колкото до борсовата търговия, очакванията на инвеститорите имат нужда от време, за да се оформят и затвърдят, преди да се материализират в по-голяма активност и желание за покупка на български акции.

Едва ли това ще се случи за седмица или две, но, за разлика от Женския пазар, с който често сравняват БФБ, тук никой не бърза чак толкова, смята Тонев.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.