Самолет Airbus А320 на GermanWings, нискотарифния филиал на германската авиокомпания Lufthanza, със 148 души на борда, изпълняващ полет от Барселона, Испания, до Дюселдорф, Германия, се разби във Френските Алпи.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че вероятно няма нито един оцелял от катастрофата, предаде Франс прес. Оланд допусна, че при катастрофата са загинали голям брой граждани на Германия. Френският президент заяви, че ще разговаря по телефона с германския канцлер Ангела Меркел.

Оланд отбеляза, че катастрофата е станала в отдалечен район и не се знае дали има пострадали хора на земята. Самолетът се е разбил в изключително труднодостъпен планински район, което ще затрудни и спасителната операция, отбелязва ТАСС.

Френските власти се опасяват, че между 142 и 150 души са загинали, каза премиерът Манюел Валс, цитиран от БТА.

Останки от летателния апарат са открити близо до село Барселонет, в южната част на Френските Алпи, на около 100 километра северно от град Ница. Причините за катастрофата засега не са известни.

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов пътува към мястото на злополуката. Изпратени са и спасителни екипи.

Самолетът е излетял от Барселона в 9.55 ч. местно време. Изчезнал е от екраните на радарите в 10.39 ч. Няколко минути по-късно, в 10.47 ч., от самолета е изпратен сигнал за бедствие. Пилотите така и не успели да установят повече връзка с диспечерите.

Разбилият се Airbus е произведен преди 24 години и оттогава е във флотилията на Lufthanza. От GermanWings проверяват информацията.

От компанията производител ще проведат собствено разследване.