На около половината път между Лос Анджелис и Лас Вегас, като се движите по Interstate 15 през самотната пустиня Мохаве, ще срещнете един необичаен знак с надпис Zzyzx Road.

Дългият малко повече от 7 километра пък ще ви отведе до стар изоставен курорт, наречен Zzyzx Springs. Той е дело на измамника Къртис Спрингър и е изграден през 1940-те.

Преди Zzyzx да се превърне в Zzyzx, той е наречен Soda Springs поради наличието на естествен извор и е популярна спирка за преминаващите в търсене на прясна вода. В района има праисторическо кариера, която по-късно се превръща в мина за добив.

През 1944 г. Къртис Спрингър купува мината и земята около нея с идеята да изгради спа курорт. Така се ражда Zzyzx, като Спрингър сам е измислил името.

Той използва бездомници от Лос Анджелис в строителството на курорта, който е истински град с двуетажен хотел с 60 стаи, параклис и спа център.

Освен това Спрингър построил и замък за себе си на улица, която нарекъл "Булевардът на мечтите". Край курорта била изградена и самолетна писта, наречена Zyport, както и изкуствено езеро за спа - Tuendae.

Спрингър твърди, че е лекар и привлича в курорта си хиляди болни хора с обещанието, че ще ги излекува от болести като рак и плешивост. Сред неговите различни "чудодейни лекове" е Antedeluvian Tea, за която твърди, че удължава живота, както и много други.

Вижте още: Курорт с 10 000 хотелски стаи, които никога не са били обитавани

До падението на Спрингър се стига, когато той се опитва да продаде земя в близост до неговия имот, която обаче не принадлежи на него. Заради измамите си той лежи за кратко в затвора, а по-късно умира в Лос Анджелис.

Днес мястото, на което в миналото се е намирал курорта, се управлява от Държавния университет на Калифорния. Той е превърнат в центъра за пустинни изследвания. Повечето от сградите са запазени, като са със сменено предназначение.

Изкуственото езеро Tuendae в момента е едно от малкото останали местообитания на застрашени видове речен кефал.

Що се отнася до самото име - Zzyzx вдъхновена най-малко два филма на ужасите.