Германската полиция е открила важна улика в дома на пилота Андреас Любиц, който е смятан за виновник за катастрофата на самолета на компанията Germanwings, съобщава вестник "Дейли мейл".

Детективите казали, че са направи важно откритие по време на четиричасовото претърсване на апартамента му, но че това не е предсмъртно писмо, пише вестникът, цитиран от БГНЕС.

"Снощи полицията извърши обиск в дома на семейство Любиц в малкото градче на север от Франкфурт и в апартамента му в Дюселдорф, иззети са компютри, лаптопи и други материали", отбелязва изданието. Пилотът живеел ту в апартамента си, ту в къщата на родителите си.

"Открихме нещо, което ще бъде подложено на изследване. Сега не можем да кажем какво е това, но то може да бъде много важен ключ към това, което се е случило.", казаха от полицията. "Дейли мейл" посочва, че пилотът е бил в период на депресия.

Общо година и половина той е посещавал психиатър, пише германският таблоид Bild, позовавайки се на източници в Lufthansa – компанията майка на Germanwings.

Любиц е прекъснал обучението си няколко месеца. Bild твърди, че причината за това са психически проблеми у бъдещия втори пилот. Според вестника, заради депресия е имал проблеми с обучението си в училището на Lufthansa във Феникс, САЩ, дори временно е причисляван към неспособните да летят.

В досието му във федералното управление по гражданска е имало бележка, че той се нуждае от "специални и редовни медицински прегледи." Същата забележка фигурира и в лиценза му за пилот.

Следователите смятат, че вината за катастрофата на 24 март е на Андреас Люлбиц, който е бил сам в кабината, след като колегата му излязъл. Любиц заключил пилотската кабина, за да попречи на командира на екипажа да влезе вътре, след което започнал да снижава височината и накрая самолетът се разбил в планината.