Вероятно никога не сте чували за Лес Уекснър.

Той обаче съществува и живее в щата Охайо. Той рядко дава интервюта, но състоянието на 77-годишния основател и главен изпълнителен директор на базираната в Кълъмбъс L Brands, която е собственик на марката за луксозно бельо Victoria's Secret, се оценява на 7.6 млрд. долара, според Forbes.

Това го прави най-богатият човек в щата - титла, за която баскетболистът Леброн Джеймс ще трябва да се потруди доста, пише CNN Money.

Уекснър, подобно на Джеймс, е много добър в това, което прави. Цената на акциите на L Brands е близо до рекордното си ниво.

Вижте още: Тези 12 момичета са бъдещите звезди на Victoria's Secret

Печалбата на компанията скача с 15% през миналата година, достигайки рекордно ниво.

Victoria's Secret има огромна заслуга за успеха на компанията. Продажбите на компанията нарастват с близо 5% през 2014 г.

Марката пък е феномен в попкултурата. Модните ревюта с участието на модели "ангели" по бельо изглежда привличат внимание. Кой е очаквал?

L Brands обаче не е само Victoria's Secret. Веригата магазини на компанията Bath & Body Works се разраства още по-бързо.

Приходите на това подразделение нарастват със 7% през миналата година и вече съставляват около 30% от общите продажби на L Brands.

Акциите на L Brands са поскъпнали с 42% през 2014 г. благодарение на тези силни резултати и бележат ръст от нови 9% от началото на тази година на фона на нарастващите продажби.

Богатството на Уексън, който основава компанията с един магазин на име The Limited в мол в Кълъмбъс, Охайо, през 1963 г., е свързано до голяма степен с дела му в нея. Той притежава над 15% от L Brands, които в момента се оценяват на около 4.2 млрд. долара.

Компанията минава през много метаморфози през последните 52 години. Тя носеше името Limited Brands до 2013 г. Тя продаде The Limited през 2007 г. и сега веригата е собственост на Sun Capital Partners.

L Brands продаде Express на друга компания за дялово инвестиране - Golden Gate Capital Partners, през 2007 г. Сега обаче Express отново е публична компания. L Brands също така притежаваше (а впоследствие продаде) марката Lane Bryant.

Вижте още: Какво е да си модел на Victoria's Secret за един месец?

Преди време L Brands дори бе собственик на Abercrombie & Fitch, която купи през 1988 г.

Без съмнение най-доброто нещо, което Уекснър прави през годините, е да придобие Victoria's Secret, която в момента има над 1 000 магазина и е генерирала над 7.2 млрд. долара продажби през миналата година.

Когато Уекснър купува шестте магазина на Victoria's Secret и каталога на марката през 1982 г., той плаща 1 млн. долара за всичко това. Не милиард. Милион.